D’on venim?

Segons la Teoria de l'Evolució de Darwin, totes les espècies tenen un origen comú i han evolucionat gràcies a la selecció natural. (Getty)

Per Gemma Juncà

El Museu Nacional de Ciències Naturals proposa una activitat sobre Charles Darwin, el científic que va descobrir l’evolució de les espècies

Charles Darwin (1809-1882) va ser un científic britànic, un dels més importants de la història pels seus estudis sobre la Teoria de l’Evolució de les Espècies al nostre planeta.

Els seus descobriments van ajudar a resoldre alguns dels interrogants més misteriosos de la nostra existència: D’on venim els humans i els animals? Com hem evolucionat? Per què hi ha espècies que s’han extingit i unes altres no?

Segons Darwin, totes les espècies tenen el seu origen en un avantpassat comú i han anat evolucionant gràcies a la selecció natural. Les espècies amb un físic més apte per sobreviure al medi natural seran capaços de sobreviure, mentre que les menys adaptades aniran desapareixent a poc a poc.

Aquesta teoria va ser publicada a l’obra anomenada L’origen de les espècies (1859). Amant de la naturalesa i els animals, Darwin va realitzar nombroses expedicions pel món durant les quals observava i dibuixava als animals, apuntava les seves característiques, col·leccionava fòssils i comparava les espècies de diferents llocs del món.

Charles Darwin al costat d’un dels seus esbossos sobre l’arbre de la vida. (Youtube.com)

Per exemple, a les Illes Galápagos va observar que el bec dels ocells era diferent segons el tipus d’aliments que menjaven: fruita, llavors o insectes. Al final va arribar a la conclusió que totes les aus tenien un avantpassat comú i, depenent del seu hàbitat i alimentació, evolucionaven en una espècie o una altra.

La polèmica del mico

Saps quin és l’avantpassat dels humans? Segons Darwin, l’home venia del mico!

Això va causar un gran impacte a la seva època i molta gent ho va qüestionar i va criticar. De fet, la seva teoria no va ser acceptada fins als anys 30.

Segons la Teoria de l’Evolució de Darwin, l’origen dels éssers humans es troba en els ximpanzés. (Anup Shah / Getty)

Si tens ganes de saber més sobre aquest científic aventurer i els seus valuosos descobriments, el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid et proposa participar en algunes activitats relacionades amb aquest gran científic.

Per exemple, pots participar a la segona edició del concurs de dibuix “Darwin i el seu viatge al voltant del món”. Les obres presentades s’exposaran en el museu perquè el públic pugui votar la seva obra preferida.

Els tres guanyadors rebran el llibre ‘Charles Darwin i Lucía Sapiens’, de Margarita Hernández Laille. A més,per celebrar el Dia de la Biodiversitat, el 22 de maig l’autora del llibre assistirà al museu per parlar de la seva obra i lliurar el premi als guanyadors.

Informa’t de tot a Junior Report.

COMPARTIR
Article anteriorAmb el mòbil a classe?
Article següentUn any ple de canvis

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here