La ciència que serà notícia al 2018

Agències espacials de tot el món i empreses privades planegen visitar planetes, asteroides i satèl·lits aquest any (iStock)

Viatges espacials, enginyeria genètica i noves recerques ens portaran més lluny del que havíem imaginat

La ciència i la tecnologia avancen ràpid i el calendari científic acumula cada vegada més dates importants. Aquest 2018 s’omplirà de descobriments relacionats amb la medicina, la ciència espacial i la física.

Un any espacial

L’interès per l’espai s’ha intensificat i agències espacials de tot el món planegen visites a asteroides, planetes i satèl·lits en missions de tot tipus.

La Lluna és un de les destinacions més anhelades. Les agències espacials de l’Índia i Xina planegen allunar al 2018 i fins i tot el President d’Estats Units, Donald Trump, vol que els astronautes americans tornin a la Lluna, encara que no serà aquest any.

Per la seva part, la NASA llançarà al març el seu coet Insight cap a Mart, amb el qual pretén estudiar la formació del planeta vermell i els seus terratrèmols.

A més, si tot va bé, un coet de la NASA llançat al 2016 aterrarà sobre un asteroide per recollir una mostra de la roca, a la missió Osiris-Rex.

Una altra de les cites científiques importants d’aquest any serà el llançament de les dues naus de BepiColombo cap a Mercuri, a l’octubre. La missió conjunta entre l’Agència Espacial Europea i l’agència japonesa estudiarà qüestions clau del planeta com el seu camp magnètic.

I 2018 també podria ser l’any en què les empreses privades conquereixin l’espai. Space X, la companyia del magnat Elon Musk, llançarà el coet més gran mai construït: el Falcon Heavy.

Elon Musk vol carregar el seu cotxe Tesla al Falcon Heavy i llençar-lo a l’espai (Space X)

Revelar els secrets de la genètica

Al 2017 es van produir molts avanços a la tècnica CRISPR, que permet modificar l’ADN fent “tallar-empegar” amb la informació genètica.

Algun dels molts estudis que s’estan realitzant amb aquesta tècnica podria donar resultats aquest any i proporcionar la cura per a malalties greus retallant els gens que la provoquen.

A més, noves fonts d’ADN antic trobades als sediments d’una cova podrien ajudar als científics a entendre millor els detalls genètics dels nostres ancestres i de l’origen de la nostra espècie.

No obstant això, no tot són bones notícies. Seguint la tendència dels últims anys, al 2018 podria ressorgir alguna epidèmia gairebé exterminada a causa de les males condicions sanitàries i la falta de vacunació a zones de conflicte.

Un gran esforç col·lectiu 

Estats Units inicia aquest any un dels estudis més extensos mai realitzats. L’Institut Nacional de Salut analitzarà l’ADN de més d’un milió de persones per entendre quin és l’impacte de la genètica, l’estil de vida i l’entorn a la salut dels humans.

A Europa, els països membres començaran a planificar un nou programa de recerca mèdica finançat per la Comissión Europea que començarà al 2021 i durarà 7 anys.

Governs, indústria i instituts de recerca han de decidir en què s’invertiran els fons, però també hauran de fer front a una retallada d’inversions provocat pel Brexit i la marxa del Regne Unit de la Unió Europea.

Altres fites científiques que podrien arribar aquest any són l’esperada vacuna contra el VIH, la primera foto d’un forat negre súper massiu, la detecció de nous exoplanetes i potser el descobriment d’una nova partícula al CERN.

Informa’t de tot a Junior Report.

 

 

COMPARTIR
Article anteriorEls Nobel al revés
Article següentUn país amb dos partits

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here