Accions urgents i globals per salvar el planeta

L'Acord de París ha estat ratificat per més de 170 països per combatre el canvi climàtic. (Alessandro Bianchi / Reuters)

Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni tenen com a prioritat combatre el canvi climàtic i els seus efectes

 

Les temperatures del nostre planeta cada vegada són més extremes. Això té diferents conseqüències sobre el nostre entorn: el nivell del mar augmenta, els huracans i tifons són més violents, els corals perden el color… Tots aquests fenòmens poden posar fi al món tal com el coneixem. Per evitar-ho, cal prendre mesures urgents a escala global.

La comunitat internacional és conscient de la necessitat de protegir el planeta. Per això, l’Acció pel clima és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per les Nacions Unides per fer front als grans problemes globals i protegir el planeta.

El setembre de 2015, 193 estats de l’ONU van aprovar els 17 ODS per posar fi a la pobresa, promoure un consum responsable, reduir les desigualtats i aconseguir la igualtat de gènere, entre d’altres problemes que afecten tots els països.

L’Objectiu 13: Acció pel clima proposa solucions globals perquè els països adoptin activitats econòmiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. El primer pas és adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

 

L’Acord de París

El desembre de 2015 es va celebrar a París la COP21, la conferència internacional sobre el clima que cada any reuneix els líders mundials per debatre les mesures per combatre el canvi climàtic. A dia d’avui, l’Acord de París ha estat ratificat per 175 països, encara que alguns governs s’han retirat de l’acord.

En l’Acord de París, gairebé tots els països del món es van posar com a principal objectiu limitar l’augment de la temperatura global. Per aconseguir-ho, compten amb un pla d’accions climàtiques per reduir les emissions i crear una economia sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

A més, els Governs van acordar limitar l’augment de temperatura a 1,5 graus centígrads per reduir els riscos i l’impacte del canvi climàtic.

 

Un esforç de tothom

Les conseqüències del canvi climàtic afecten tots els països i les persones del món, sense que les fronteres hi tinguin cap importància. Amenacen la nostra forma de vida i el futur del planeta sencer. Per això, tots els països han de coordinar-se i actuar de forma conjunta.

Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), un comitè que depèn de l’ONU, si no actuem ara la temperatura mitjana del planeta podria augmentar fins a tres graus a la fi d’aquest segle.

View this post on Instagram

El cambio climático afecta a todos los países en todos los continentes, produciendo un impacto negativo en su economía, la vida de las personas y las comunidades. En un futuro se prevé que las consecuencias serán peores. Los patrones climáticos están cambiando, los niveles del mar están aumentando, los eventos climáticos son cada vez más extremos y las emisiones del gas de efecto invernadero están ahora en los niveles más altos de la historia. Si no actuamos, la temperatura media de la superficie del mundo podría aumentar unos 3 grados centígrados este siglo. En la actualidad, tenemos a nuestro alcance soluciones viables para que los países puedan tener una actividad económica más sostenible y más respetuosa con el medio ambiente. El cambio de actitudes se acelera a medida que más personas están recurriendo a la energía renovable y a otras soluciones para reducir las emisiones y aumentar los esfuerzos de adaptación. Pero el cambio climático es un reto global que no respeta las fronteras nacionales. Es un problema que requiere que la comunidad internacional trabaje de forma coordinada y precisa para que los países en desarrollo avancen hacia una economía baja en carbono. Fuente: @onuoficial #acciónporelclima #cambioclimático #planeta #medioambiente #sostenibilidad #emisiones #efectoinvernadero #ods13

A post shared by Fundación Tierra Viva (@tierravivavzla) on

Aquesta situació no suposaria només una pujada de les temperatures. Les conseqüències podrien canviar la vida de molts territoris i tindrien un impacte negatiu en l’economia.

Amb l’augment del nivell del mar, les ciutats costaneres podrien acabar desapareixent sota l’aigua. El canvi de temperatura també afectaria la producció de les collites a tot el món. D’altra banda, el desglaç dels pols canvia la composició de l’aigua dels oceans i afecta les espècies marines.

Per aquest motiu, l’ODS 13 és un dels objectius més importants. I adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes és responsabilitat de tothom.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here