Ajudar els refugiats, a l’abast de tothom

Organitzacions com l’Acnur s'encarreguen de cobrir les necessitats bàsiques de les persones refugiades. Els donen un sostre, menjar, aigua, atenció mèdica i intenten escolaritzar els nens. (Luisa Gonzalez / Reuters)

Organitzacions especialitzades, ciutadans solidaris i fins i tot clubs esportius amb consciència cooperen per tal de socórrer les persones desplaçades

Les guerres, els desastres naturals i el canvi climàtic deixen sense casa ni menjar milions de persones arreu del món.

També n’hi ha que fugen perquè la seva vida corre perill a causa de les seves idees i la seva orientació sexual.

Per fer front a aquesta realitat, diverses organitzacions i fins i tot empreses i clubs esportius col·laboren per millorar la vida dels refugiats. A continuació en destaquem algunes.

 

Acnur, l’agència de l’ONU per als refugiats

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) és la principal organització del món que ajuda les persones desplaçades.

L’Acnur actua a 138 països del món i té la seu a Ginebra (Suïssa). Ajuda a trobar solucions a llarg termini per a les persones desplaçades. En situacions d’emergència, proporciona un sostre, menjar, aigua i assistència sanitària.

Es va crear el 1951. El seu primer repte va ser socórrer els refugiats que havia deixat la Segona Guerra Mundial a Europa. Durant aquest mateix any, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va aprovar l’Estatut Internacional dels Refugiats.

El document descriu qui es pot considerar refugiat, quins drets tenen els demandants d’asil i demana als països signataris que col·laborin per ajudar els desplaçats.

 

Creu Roja

Aquesta institució de caràcter humanitari i voluntari garanteix dia a dia els drets bàsics de les persones. Va ser fundada el 1863 pel comerciant suís Henry Dunant. Va ser una de les primeres iniciatives organitzades per portar ajuda humanitària a les víctimes dels conflictes.

La Creu Roja fa 156 anys que treballa i dona especial importància a la figura dels voluntaris. Actualment en té 12 milions repartits pel món.

Ofereix allotjament d’urgència a qui no té sostre, serveis sanitaris i psicològics. També forma adults per facilitar que trobin feina i escolaritza els nens.

 

Proactiva Open Arms

És una ONG sense ànim de lucre que busca rescatar els migrants que intenten arribar a Europa per mar.

Va sorgir d’una empresa de salvament i socorrisme espanyola. Es va crear el 2015 com a resposta a l’augment de persones que buscaven asil a Europa.

Des del setembre del 2015 fins a l’agost del 2018 van rescatar gairebé 60.000 persones.

App4Refs

App4Refs és una aplicació grega per a dispositius mòbils. Busca aconseguir que els refugiats es beneficiïn de les ajudes sense necessitat de dependre d’intermediaris, de manera directa.

Creada per la fundació ACSAR, vol ajudar els exiliats a trobar fàcilment els serveis bàsics.

Amb un disseny senzill, funciona a través d’icones, perquè resulti més accessible. Permet consultar una llista d’activitats fetes per voluntaris i també ofereix informació útil per als refugiats. Per exemple, on poden rebre assistència sanitària o legal i aliments.

FC Barcelona

La Barça Foundation ha col·laborat amb l’Acnur per conscienciar sobre la situació dels refugiats al món. El 2017 va llançar la campanya #SignAndPass per animar els seus seguidors a mostrar la seva solidaritat amb les persones desplaçades.

Dins de la iniciativa, la Barça Foundation també impulsa el programa FutbolNet perquè els joves en situació vulnerable s’integrin a través de l’esport.

Els participants disputen partits de futbol en què el resultat no importa, però sí la posada en pràctica de valors com l’esforç, el respecte, el treball en equip i la humilitat.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here