Un any ple de canvis

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, haurà de negociar durament amb els representants de la Unió Europea perquè el seu país no resulti perjudicat durant el Brexit (la sortida de la UE). (Olivier Matthys / AP)

Al 2018 el món seguirà pendent dels grans conflictes del planeta, mentre se celebren eleccions a diversos països

L’any nou porta vents de canvi. Els ciutadans i ciutadanes de desenes de països tindran l’oportunitat de canviar els seus governants o mantenir-los en eleccions municipals, estatals o presidencials.

Entre les més destacades, l’11 de març se celebraran eleccions a Colòmbia. Són les primeres eleccions després de l’acord de pau de 2016 entre el govern colombià i les FARC, un grup armat que mantenia una guerra contra l’estat des de feia molts anys. Aquests comicis són importants perquè suposen un pas cap a la reconciliació.

A Cuba, es preveu que Raúl Castro abandoni la presidència després de les eleccions. A partir del 19 d’abril, els nous diputats de l’Assemblea Nacional hauran de triar un nou cap d’estat. Podria ser la fi de la família Castro al poder des de l’inici del règim comunista fa més de 50 anys.

Altres països de Llatinoamèrica celebraran també eleccions aquest any: Costa Rica, El Salvador, Paraguai, Mèxic, Brasil, Perú, Veneçuela…

També hi haurà canvis al govern de països europeus com República Txeca, Finlàndia, Xipre, Itàlia, Hongria, Eslovènia, Suècia, Rússia… Seguint el sistema rotatori, la Presidència del Consell de la Unió Europea al 2018 es dividirà entre Bulgària i Àustria.

Conflictes que afecten a tothom

A més de les cites electorals, el món estarà molt pendent dels grans problemes del planeta: la crisi dels refugiats, l’augment global de la pobresa, la guerra contra el terrorisme i la lluita contra el canvi climàtic. 

Al desembre tindrà lloc la COP24, la conferència anual sobre el clima. Països de tot el món es reuniran a Polònia per negociar acords i mesures que permetin frenar l’escalfament del planeta i els seus efectes.

Al 2018 també seguirem molt de prop el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Més d’un any després de votar a favor de la separació, els representants de la UE i el govern britànic segueixen negociant com es farà la sortida.

Finalment, un altre dels grans desafiaments polítics serà veure com es desenvolupa l’enfrontament entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el president de Corea del Nord, Kim Jong-Un.

El peculiar xoc dialèctic entre els dos líders podria desembocar en una guerra nuclear amb conseqüències molt més greus per a tot el planeta.

Informa’t de tot a Junior Report.

COMPARTIR
Article anteriorD’on venim?
Article següentUna copa per entrar a la llegenda

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here