Aràbia Saudita, defensora dels drets de la dona?

La presentació del Qassim Girls Council, un consell per promoure els drets de la dona a l’Aràbia Saudita, va comptar únicament amb participants homes. (Emara Al Qassim)

El nomenament d’aquest país com a membre de la comissió de Drets de les Dones de l’ONU ha provocat crítiques a tot el món

El 19 d’abril del 2017, el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC) va triar l’Aràbia Saudita com a membre de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW, per les seves sigles en anglès).

El CSW és el principal òrgan de l’ONU destinat a promoure la igualtat de gènere i els drets de les dones. Així, entre el 2018 i el 2022, representants saudites treballaran per impulsar el paper de la dona en la societat.

L’Aràbia Saudita, però, és un dels països amb més desigualtat de gènere i que més crítiques i denúncies acumula per violar els drets humans. D’acord amb les lleis saudites, les dones saudites tenen menys drets que els homes i depenen d’ells per poder fer la seva vida.

El país es va veure implicat en una altra gran polèmica el 2013, quan va passar a formar part del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Un país molt ric, però pobre en drets

Segons l’informe La situació dels drets humans al món elaborat per Amnistia Internacional, el país del golf Pèrsic té un dels pitjors registres mundials en assumptes com els drets humans, la situació de la dona, el tracte discriminatori a les minories o la llibertat d’expressió, per exemple.

Un dels casos que més van cridar l’atenció va ser el de Maryam al-Otaibi, una jove saudita de 29 anys que va intentar fugir dels abusos de la seva família, però que les autoritats van capturar i empresonar.

La seva història es va donar a conèixer pocs dies abans que la comunitat internacional votés a favor del nomenament de l’Aràbia Saudita com a membre del CSW.

View this post on Instagram

Old video with Mariam Al Otaibi. She is now in prison because she disobeyed her parents and decided to leave the home in which she was abused. She wanted to live alone- to escape the abuse she was put through. Her guardian reported her as an escape and she is now in prison for disobeying. Noone knows for how long… This is a woman who in ANY other country in this world by LAW would be an adult. Not in Saudi Arabia. In Saudi Arabia she has no freedom or rights. She was forced to obey an abusive guardian or chose prison. This is bravery. Mariam ???❤️#istandwithmariam #stopenslavingsaudiwomen #endmaleguardianship #womensmarch #womensrights #humanrights #freedom #unwomen #humanity #mariam #mariamalotaibi #prisoner #injustice #crimeonhumanity #brave #bravery #heroine

A post shared by World Citizens For Saudi Women (@world_citizens_for_saudi_women) on

El règim saudita oprimeix les dones sota un sistema de tutela masculina, que els prohibeix obtenir un passaport, casar-se o viatjar a l’estranger sense el permís d’un home. El país no els atorga cap autonomia i aplica una visió molt estricta de la xaria, la llei islàmica.

Segons l’Índex Global de Bretxa de Gènere 2017 elaborat pel Fòrum Econòmic Mundial, l’Aràbia Saudita ocupa el lloc 141è de 144 països analitzats.

Els intents per avançar en la igualtat de gènere han resultat poc efectius. Quan les autoritats van presentar el primer Consell per a Noies el 2013, entre els ponents només hi havia homes (segons els organitzadors, les dones estaven en una altra habitació).

El poder econòmic compra l’ètica

Quan es tracta de l’Aràbia Saudita, els negocis i beneficis econòmics dels països solen passar per davant de les exigències morals de les Nacions Unides.

L’Aràbia Saudita és un dels proveïdors de petroli més importants del món i el preu dels seus barrils pot afectar l’economia de països sencers. Com que l’estabilitat econòmica de molts països depèn de la seva relació amb el règim saudita, els governs no qüestionen les polítiques autoritàries i la falta de drets.

D’aquesta manera, el règim saudita exerceix una gran influència sobre els seus aliats occidentals. Els interessos econòmics i geopolítics fan que els governs i les institucions internacionals siguin menys exigents quan es tracta de defensar els drets humans al país.

Alhora, el país aràbic és un dels principals compradors d’armes per a molts països europeus, que no es preocupen de saber com o contra qui es fa servir aquest armament.

Segons l’ONU, part de les armes, els míssils i les bombes comprats per l’Aràbia Saudita s’han utilitzat en atacs contra població infantil al Iemen.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here