Àudio 3D, el so del futur

Als estudis Métrica Recording Studio compten amb una sala d'àudio 3D (Métrica Recording Studio / Métrica Recording Studio)

El so embolcallador en tres dimensions té aplicacions en camps com el cinema, els videojocs o la música en directe

Per Judith Vives

L’àudio 3D és un nou format que revolucionarà la manera d’escoltar música o de gaudir de concerts en directe, pel·lícules al cinema o fins i tot videojocs.

Gràcies als avenços tecnològics, el so del futur serà en tres dimensions.

Quan es va començar a registrar el so, només existia un canal i l’àudio sonava homogeni i en un sol bloc: és el que es coneix com el sistema mono.

Més endavant arribaria la revolució del estèreo, que permetia gravar i reproduir en dos canals. El següent pas en la història del so va arribar amb el ‘surround sound‘, un format d’àudio amb canals addicionals i altaveus que envolten l’oient.

El surround sound crea una sensació de so en 360 graus en el pla horitzontal. No obstant això, l’àudio 3D ofereix una sensació de so embolcallador en les tres dimensions. 

Una esfera de so

L’Audio 3D, també conegut com holofonia o àudio binaural, representa un nou nivell: la sensació és que el so arriba de diversos punts al nostre voltant, com si ens trobéssim dins d’una esfera plena d’altaveus per tot arreu.

Joan Manel Cardona, ex-alumne de Microfusa, col·labora amb Mètrica Recording Studio, un estudi situat a Eivissa especialitzat en àudio 3D. En aquest estudi disposen d’una sala preparada per les experiències en so immersiu i àudio binaural.

Per a això, compten amb un sistema 25.3: la instal·lació de 25 altaveus i 3 subwooffers amb què es crea aquesta sensació de so embolcallador.

Una sala d’àudio 3D compta amb molts altaveus per crear una esfera sonora (Métrica Recording Studio)

Per aconseguir l’efecte del so 3D cal una tecnologia específica que s’aplica a l’hora de crear cançons o continguts sonors. El connector que utilitza Cardona en l’estudi es diu Sfëar i ha estat desenvolupat per un equip d’investigadors de Eurecat a Barcelona.

Es tracta d’una tecnologia radicalment innovadora, que fins ara només s’ha pogut provar de forma experimental en esdeveniments molt concrets, com per exemple en el Sónar i IMS.

Experiència immersiva total

Segons l’opinió de Cardona, l’àudio 3D representa “el futur de les experiències sonores“, ja que és una tecnologia que pot aplicar-se tant a concerts en directe com en sales de cinema.

Un altre sector que pot treure un gran rèdit a aquest sistema d’àudio és el dels videojocs, per crear músiques i efectes d’àudio 3D que generin una experiència més intensa.

A més, amb els avenços tecnològics, l’àudio 3D podrà gaudir a casa amb tan sols uns auriculars. T’imagines l’experiència de combinar unes ulleres de realitat virtual amb l’àudio 3D?

Aquesta tecnologia futurista aviat serà una realitat al teu abast. Fins i tot pot convertir-se en la teva professió, com en el cas de Joan Manel, que va estudiar producció musical i tècnic de so i ha tingut l’oportunitat de col·laborar en un estudi pioner en àudio 3D.

Si vols seguir els seus passos, consulta l’oferta de cursos de Microfusa!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán Inglés

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here