Borg-McEnroe, una rivalitat de pel·lícula

Shia Labeouf interpreta al tennista nord-americà John McEnroe, mentre que Sverrir Gudnasson fa el paper de Björn Borg. (Arxiu)

Els dos tennistes van fer història al torneig de Wimbledon, on van protagonitzar una final èpica al 1980

El Torneig de Wimbledon, un dels quatre Grand Slams del tennis mundial, ha vist jugar a grans llegendes d’aquest esport.

Les competicions i el desig de guanyar solen generar rivalitat entre els esportistes. En el cas dels tennistes Björn Borg i John McEnroe, aquesta rivalitat va ser tan gran que es va traslladar fora de les pistes i ha acabat immortalitzada a la pel·lícula Borg-McEnroe.

El tennista suec Björn Borg va arribar a ser número 1 de la classificació mundial durant la dècada de 1970. Era un esportista amb un joc elegant que mai perdia els nervis. Tot el contrari a John McEnroe, l’etern número 2, que sovint mostrava el seu mal geni, era esbroncat pel públic i fins i tot solia cridar.

It's the perfect rivalry. #BORGvsMcENROE #BjörnBorg #JohnMcEnroe

A post shared by Borg vs McEnroe (@borgvsmcenroemovie) on

Els dos tennistes eren coneguts com a gel (Borg) i foc (McEnroe). Però malgrat tenir caràcters totalment oposats a la pista, Borg i McEnroe tenien més coses en comú del que podria semblar. I és que cap dels dos estava disposat a perdre.

La perseverança contra el temperament

“La meva millor virtut és la persistència. Mai em rendeixo en un partit. Per molt a baix que estigui, lluito fins a l’última bola”, va dir una vegada Björn Borg.

El tennista suec tenia un comportament obsessiu fora de les pistes. A la pel·lícula, Borg apareix viatjant amb moltíssimes raquetes, comprovant el seu cordam obsessivament abans de cada partit.

L’actor que interpreta a Borg a la pel·lícula, Sverrir Gudnason, va haver d’entrenar durant vuit mesos per interpretar al tennista guanyador de 15 Grand Slams.

“No podia, simplement, posar-me una cinta al front i començar a rodar: em vaig entrenar a consciència, vaig transformar el meu cos, em vaig convertir en atleta, vaig aprendre el joc… La idea era arribar tan lluny com fos possible”, assegura Gudnason.

En canvi, el tennista nord-americà John McEnroe era tot el contrari: es deixava portar pel seu temperament i tenia un joc molt passional.

McEnroe no era massa agradable amb el públic ni amb els afeccionats, contestava malament als periodistes… però molts asseguren que el seu mal caràcter era més aviat una estratègia que un impuls incontrolable.

L’actor que encarna a McEnroe, Shia LaBeouf, té certes semblances amb el tennista. Quan li van preguntar si s’identificava amb Mc Enroe per l’atenció mediàtica que genera, LaBeouf va respondre: “Aquest és un altre paral·lelisme que sento amb McEnroe”.

En els últims anys, Shia LaBeouf ha protagonitzat diversos titulars per detencions, una boda a Las Vegas, espectacles al carrer i fins i tot en rodes de premsa.

Una final històrica

La final de Wimbledon de 1980 es va convertir en un dels partits més llegendaris de la història del tennis.

Borg havia guanyat el torneig britànic quatre vegades seguides (1976-1979) i volia aconseguir la seva cinquena victòria consecutiva a Wimbledon, on el públic l’adorava.

En un quart set amb un tie-break que va durar 20 minuts, McEnroe va salvar cinc punts de partit i finalment va guanyar 18-16. Però en arribar al cinquè set, el definitiu, el nord-americà va ser incapaç de trencar el servei del seu contrincant i Borg va acabar guanyant 8-6.

A l’any següent, McEnroe va guanyar el torneig de Wimbledon contra Borg i per fi va obtenir la seva revenja.

El que va començar sent una gran rivalitat en el terreny de joc es va convertir en una autèntica amistat fora de les pistes. Tant, que McEnroe va ser el padrí de noces de Borg.

La pel·lícula fa un recorregut per la infància dels protagonistes, en la qual tots dos van patir una gran pressió per convertir-se en estrelles del tennis. Els dos jugadors oculten les seves pors i febleses darrere d’una obsessió gairebé malaltissa pel joc.

La història de Borg i McEnroe és la història de la rivalitat més llegendària del món del tennis. No obstant això, més enllà de la seva obsessió, també comparteixen una admiració mútua: en el fons, Borg es reconeixia en McEnroe i a McEnroe li hagués agradat tenir la capacitat d’autocontrol de Borg.

I tu, estàs preparat per veure la gran final?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here