Brexit o Bremain: els arguments

Si visquessis al Regne Unit: què hauries votat? (Daniel Leal-olivas / AFP)

Arguments a favor i en contra de formar part de la Unió Europea

Després de mesos de campanya, una majoria de britànics ha decidit que el seu país deixi de formar part de la Unió Europea. Però: quins són els motius a favor i en contra de ser-ne un país membre?

Arguments a favor del Brexit

Per què és millor ser un país independent de la Unió Europea

(Jasper Juinen / Bloomberg)

Legislació pròpia. Els partidaris del Brexit (British exit: la sortida del Regne Unit de la Unió Europea) creuen que decidir les coses entre molts països és molt complicat, per això volen sortir de la UE: per elaborar les seves pròpies lleis i resoldre els problemes pel seu compte.

Control de la immigració. Segons les lleis comunitàries, els europeus poden circular lliurement pels països de la Unió i residir on vulguin. En canvi, els partidaris del Brexit prefereixen que el Regne Unit controli l’entrada de ciutadans estrangers al seu propi país i així evitar que faltin llocs de treball per als ciutadans britànics o que es col·lapsin els serveis públics com la sanitat o l’educació.

Evitar la burocràcia europea. Els partidaris del Brexit consideren que les institucions europees són innecessàries perquè dupliquen les lleis i l’administració en molts assumptes: treball, economia, programes universitaris… També opinen que paguen massa impostos a la Unió Europea.

Preus més baixos. Per facilitar el funcionament d’un mercat únic, les lleis europees subvencionen els productors i fixen uns preus més alts per equiparar els beneficis de la producció a tots els països. Sortint de la Unió Europea, els productors britànics podrien establir els seus propis preus, més barats.

Arguments del Bremain

Per què és millor ser un país membre de la Unió Europea

(Tobias Schwarz / AFP)

La unió fa la força. És el lema dels partidaris del Bremain (British remain: la permanència del Regne Unit dins de la Unió Europea). Els britànics europeistes estan convençuts que formar part d’una associació de països ofereix avantatges i els fa més forts al món.

Lliure circulació de persones. Els ciutadans de la Unió Europea no necessiten passaport per viatjar a la resta de països membres i poden treballar i residir com si fossin ciutadans d’aquests països.

Polítiques comunitàries. Els països membres creuen que, si actuen units, els 28 països de la UE poden aconseguir moltes més coses, per exemple: en la lluita contra el canvi climàtic, en les seves polítiques de seguretat o a l’hora d’ajudar els refugiats que arriben a Europa escapant de la guerra.

Cop a l’economia. Els partidaris del Bremain creuen que, a llarg termini, sortir de la Unió Europea podria perjudicar l’economia del seu país: hauran de crear-se noves normes comercials que encariran els preus, les empreses estrangeres podrien deixar d’invertir al Regne Unit, es perdrien llocs de treball…

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here