Brossa espacial, un perill per a les missions a l’espai

Recreació de la brossa espacial que orbita al voltant de la Terra. (NASA)

Es calcula que hi ha més de 8.000 tones de ferralla orbitant al voltant del nostre planeta

Des de l’inici de la carrera espacial s’han llançat multitud d’artefactes a l’espai. Molts satèl·lits i coets que ja no funcionen continuen orbitant al voltant de la Terra. Fins i tot es poden trobar eines perdudes pels astronautes!

A aquests objectes o fragments de naus se’ls anomena brossa o ferralla espacial. Cada vegada n’hi ha més i s’ha convertit en un gran problema: al llarg dels anys alguns han xocat entre ells o s’han trencat en trossos més petits.

Des de la web Stuff in Space es poden veure tots els elements artificials que orbiten al voltant de la Terra. Els punts vermells són satèl·lits; els blaus, cossos de coets abandonats, i els grisos són ferralla. Però també hi ha fragments que són massa petits per rastrejar-los i no apareixen a la web.

 

A gran velocitat

Segons l’Agència Espacial Europea (ESA), ara mateix hi ha 34.000 objectes de més de 10 centímetres, 900.000 d’entre 1 i 10 centímetres, i 128 milions d’entre 1 mil·límetre i 1 centímetre orbitant al voltant de la Terra. Entre tots pesen més de 8.000 tones, igual que 45 avions junts.

La gravetat de la Terra fa que aquests objectes orbitin al voltant del planeta, igual que la Lluna o els satèl·lits de comunicacions.

A més a més, es mouen molt ràpidament: a uns 28.000 km/h. O el que és el mateix, a 8-9 quilòmetres per segon, molt més ràpidament que una bala. A aquesta velocitat, un simple cargol pot foradar satèl·lits i fer malbé altres artefactes.

Per aquest motiu, l’Estació Espacial Internacional (ISS) i altres satèl·lits més petits han de canviar de posició diverses vegades a l’any per evitar xocar contra la ferralla.

Alguns d’aquests objectes acaben caient a la Terra. L’ESA calcula que cada any tornen al planeta entre 50 i 100 tones de deixalles.

La majoria són tan petits que es desintegren quan entren a l’atmosfera. No obstant això, alguns de més grans poden arribar a la superfície terrestre (encara que la gran majoria cau en oceans o en zones despoblades).

 

Atrapar la ferralla amb arpons i xarxes

Si cada vegada hi ha més brossa, en el futur serà molt difícil enviar coets i satèl·lits a l’espai.

Després d’identificar el problema, toca arreglar-lo. El 2018 es va llançar a l’espai el primer satèl·lit dissenyat per capturar brossa espacial: el RemoveDEBRIS, que en català es podria traduir com a RetirarBROSSA.

El RemoveDEBRIS es pot dirigir per control remot i compta amb arpons i xarxes per atrapar la ferralla. La nau estarà una temporada a l’espai per provar les seves habilitats i després es conduirà a l’atmosfera terrestre perquè es desintegri.

Des de fa temps, diversos països i organitzacions proposen una altra alternativa per eliminar les escombraries espacials: netejar l’espai amb làsers.

Segons un estudi de la revista Nature, aquest làser s’utilitzaria per canviar la trajectòria de la ferralla espacial, conduir-la a l’atmosfera terrestre i desintegrar-la, o bé canviar-ne la posició per evitar que xoqui amb altres artefactes espacials. Però aquesta opció encara s’està estudiant.

Reduir la quantitat de residus

A més de recollir la brossa, cal no afegir-ne més. La majoria de sistemes d’enlairament són d’un sol ús: els reactors es fan servir un cop i es deixen a l’espai.

Per això diverses empreses i agències espacials com la NASA investiguen com construir coets reutilitzables.

Fins ara, l’empresa que ha aconseguit resultats més bons ha estat SpaceX, empresa dedicada a la fabricació de components espacials. La NASA fa servir un dels seus coets reutilitzables, el Falcon 9, per dur carregament a la ISS.

 

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here