Les cares ocultes de la revolució russa

Després de la Revolució Russa de 1917, la Unió Soviètica va instaurar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, que se celebra el 8 de març a tot el món. (Wikipedia)

El paper de la dona a la revolució de 1917

Les cares conegudes de la revolució russa són, en la seva majoria, rostres d’home: Lenin, Trotski o Stalin. Els perdedors, com el tsar Nicolau II, també són homes.

El paper de la dona en aquesta revolució és desconegut, però va ser precisament en el Dia de la Dona quan es van desencadenar una sèrie d’esdeveniments que van canviar el país i que en l’actualitat coneixem com la Revolució Russa de 1917.

L’espurna que encén la flama

El Dia de la Dona, 23 de febrer (8 de març al nostre calendari) es celebrava des de l’any 1910 a Rússia.

L’aturada massiva va ser especialment important el 1917, ja que molts homes treballadors van unir-se a la vaga de les treballadores, en la qual participaven milers de dones cada any.

Aquest esdeveniment va desencadenar diverses protestes durant el mes de febrer a Sant Petersburg, la capital russa aleshores, i va acabar provocant l’abdicació del Tsar Nicolau II i la creació d’un govern provisional (conegut com la Duma).

La vaga de dones de 1917 va ser el desencadenant de la Revolució de Febrer. (Wikipedia)

Dones contra el Govern Provisional

Després de l’alçament de milions de persones i després que el Tsar Nicolau II abdiqués, es va formar un govern provisional liderat per Alexander Kérenski que va durar de febrer a octubre 1917.

Durant aquesta etapa, milers de dones burgeses i camperoles van unir-se al moviment revolucionari, que volia acabar amb la divisió de classes i el sistema autocràtic que governava a Rússia. Algunes dones fins i tot van participar a l’assalt del Palau d’Hivern.

Lluita com una noia

Les dones van tenir un rol imprescindible a la lluita i el combat de la Revolució Russa de 1917. Els revolucionaris comunistes, liderats per Lenin, van lluitar contra les forces governamentals.

Van crear-se unitats militars compostes només per dones, que van ser un suport molt important per molts soldats desmoralitzats. Es calcula que van participar al voltant de 5.000 dones.

Les dones es van involucrar a la lluita armada dels comunistes contra les forces antirevolucionàries. (Flickr)

Formació de partits polítics i educació política

Les dones també van estar molt presents als cercles i partits polítics que van sorgir durant la revolució russa i després, durant la formació de la nova Unió Soviètica. Concretament, Nadiezhda Krúpskaya va ser una de les líders més destacades del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia (POSDR).

Durant les nits, Krúpskaya organitzava classes nocturnes a fàbriques tèxtils per parlar sobre política i feminisme. En col·laboració amb altres feministes de l’època, va editar la revista La Treballadora, el primer número de la qual va ser publicat el 23 febrer de 1914 (Dia de la Dona segons el calendari rus).

Nous drets per la dona

La constitució de 1918 va forjar nous drets i responsabilitats ciutadanes i va suposar un gran avanç en els drets de les dones.

La nova constitució comunista va introduir drets com la baixa de maternitat pagada, va impulsar millores per la cura i l’educació dels fills de les treballadores al lloc de treball, a més de legalitzar el divorci i l’avortament.

En un context en el qual el matrimoni era una unió econòmica, aquesta època va marcar un canvi fonamental als debats entre les dones. No només perquè van acceptar el divorci com a opció vàlida, sinó que van reconèixer l’amor lliure com a base per la unió entre dues persones.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here