Les cares visibles de l’activisme LGBTIQ+

L'actor Ian McKellen, conegut pels seus papers a la saga 'El Senyor dels Anells' i 'X-Men', en una desfilada de l'Orgull a Manchester. (Wikipedia)

Actors, cantants, esportistes i ‘influencers’ s’han convertit en portaveus de les reivindicacions del col·lectiu

Fa 50 anys, els disturbis de Stonewall a Nova York (Estats Units) van marcar l’inici del moviment a favor dels drets de la comunitat LGBTIQ+. Durant aquest mig segle, una multitud d’activistes han lluitat per reivindicar la igualtat entre persones, tinguin la identitat o orientació sexual que tinguin. N’hi ha moltes que són persones conegudes que han sabut aprofitar la fama i presència mediàtica que tenen per fer visible el col·lectiu LGBTIQ+ i reivindicar-ne els drets.

A continuació repassem els noms d’algunes estrelles del cine, artistes, cantants, esportistes i ‘influencers’ que han donat la cara pel col·lectiu LGBTIQ+.

1Ian McKellen

L’actor Ian McKellen (Wikipedia – Wikipedia / Wikipedia)

 

Va sortir de l’armari en un programa de la BBC el 1988, però això no li ha impedit pas ficar-se dins la pell de tota mena de personatges mítics com Gàndalf, de la saga ‘El Senyor dels Anells’ o Magneto, de ‘X-Men’. Als seus 80 anys, Ian McKellen és un dels actors britànics més coneguts i és un activista a favor dels drets LGBTIQ+ molt actiu.

McKellen va prendre consciència de la importància de lluitar pels drets del col·lectiu quan aquests es van veure amenaçats sota el govern de Margaret Thatcher. Va ser primera ministra del Regne Unit entre 1979 i 1990. Formava part del Partit Conservador, que va aprovar una llei que prohibia parlar de l’homosexualitat a les escoles.

Arran d’això, va contribuir a fundar ‘Stonewall’, una organització que lluita contra l’abús i l’homofòbia al Regne Unit. A més a més, va ser el primer activista LGBT que es va reunir amb un primer ministre per explicar-li quins drets reclamava el col·lectiu.

2Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres (Brian K. Diggs – YouTube)

La presentadora nord-americana Ellen DeGeneres també va fer història fa 20 anys. El 1997 es va convertir en la primera estrella de la televisió que va sortir de l’armari. Ho va fer d’una forma molt original, a través del personatge que ella mateixa interpretava a la sèrie ‘Ellen’. Poc després, va ser portada de la revista Time amb el titular “Sí, sóc gai”.

Anunciar la seva homosexualitat obertament va provocar que la seva carrera s’estanqués els anys següents perquè l’homosexualitat no estava ben vista per una gran part de la societat nord-americana. Tot i així, ara té el seu propi programa televisiu, ‘The Ellen DeGeneres Show’, ha presentat diversos espectacles i esdeveniments els Oscars del 2013 i ha estat la veu de Dori, un personatge d’animació de la pel·lícula ‘Buscant en Nemo’.

3Ellen Page

Ellen Page, al Festival September (REUTERS/Vincent West – REUTERS/Vincent West)

 

La protagonista de ‘Juno’ va anunciar públicament la seva homosexualitat el febrer del 2014, quan assistia a la conferència Time to Thrive organitzada per Human Rights Campaign. El seu discurs a favor dels drets LGBTIQ+ va donar la volta al món. No obstant això, en una entrevista es va queixar que des de la seva sortida de l’armari només li oferien interpretar personatges homosexuals.

El passat mes de febrer, Page va pronunciar un altre discurs a la televisió que es va fer viral. Es posicionava en contra de l’odi i l’homofòbia, i atacava les polítiques del president Donald Trump i el vicepresident Mike Pence als Estats Units.

Malgrat que Trump diu que defensa els drets de la comunitat LGBTIQ+, el govern nord-americà ha retallat drets dels transsexuals des de la seva arribada a la presidència el 2017. Pence, a més a més, es mostra contrari al matrimoni homosexual.

4Neil Patrick Harris

Neil Patrick Harris és un conegut actor nord-americà. (Afp)

 

El popular protagonista de les sèries ‘Doogie Howser’ i ‘How I Met Your Mother’ és també un dels actors de teatre musical de més èxit a Broadway. Va declarar públicament la seva homosexualitat el novembre del 2006, en una entrevista amb la revista ‘People’, i des de llavors s’ha convertit en un actiu militant a favor de la causa LGBTIQ+.

Ha donat suport a organitzacions com Americans for Marriage Equality Initiative i va ser un dels amfitrions, juntament amb l’expresident dels Estats Units, Barack Obama, de la gala LGBT del Comitè Nacional Demòcrata el 2011.

5Elton John

Elton John amb el seu marit David Furnish en l’estrena de ‘Rocketman’ (Simon Dawson – Simon Dawson / Reuters)

 

Elton John és un referent en el món de la música i també de la comunitat LGBTIQ+. Va fer pública la seva homosexualitat el 1976, en una entrevista a la revista ‘Rolling Stone’. La seva vida i la seva orientació sexual han quedat reflectides en la pel·lícula biogràfica ‘Rocketman’.

Als anys noranta va crear l’Elton John Aids Foundation, una fundació per lluitar contra la sida i donar suport als qui pateixen la malaltia. En aquell moment, causava moltes víctimes i afectava sobretot els gais. La sida afebleix el sistema immunitari de les persones i s’encomana a través de relacions sexuals sense protecció o a través de la sang. Encara que pot afectar tothom, l’Organització Mundial de la Salut diu que els homes gais i bisexuals tenen un risc més alt de contreure el virus que la causa, el VIH.

6Dulceida

Aida Domenech i Alba Paul, al seu casament (Instagram)

 

Al costat dels estels del cinema i la música, el paper dels ‘influencers’ també ha estat important per visibilitzar la comunitat LGBTIQ+. A Espanya, una de les figures més destacada és Aida Domenech, més coneguda com a Dulceida. Es defineix com a bisexual.

L’Aida va sortir de l’armari en un vídeo de YouTube en què presentava la seva parella. Això no li ha impedit pas convertir-se en la ‘influencer’ espanyola amb més seguidors, cosa que sens dubte ha contribuït a normalitzar l’homosexualitat i a inspirar d’altres persones a sortir de l’armari.

7Thomas Hitzlsperger

El futbolista Thomas Hitzlsperger (Wikipedia)

El de l’esport i especialment el del futbol és un dels mons en què l’homofòbia és més present, i per això encara avui són pocs els esportistes que s’atreveixen a declarar-se obertament gais. Un dels primers a fer-ho va ser Thomas Hitzlsperger, un jugador alemany que va sortir de l’armari després de retirar-se del futbol als 31 anys.

Hitzlsperger va jugar amb la selecció alemanya i va passar per la Premier League amb l’Aston Villa, el West Ham United i l’Everton. Va declarar la seva homosexualitat en un article al diari ‘Die Zeit’, en què explicava que no havia estat conscient de la seva orientació sexual fins feia pocs anys. Després de sortir de l’armari es va convertir en portaveu de diferents iniciatives contra l’homofòbia, la xenofòbia i la discriminació de diferents col·lectius.

8Víctor Gutiérrez

El jugador de waterpolo Víctor Gutiérrez (Wikipedia)

L’últim esportista a sortir de l’armari a Espanya ha estat Víctor Gutiérrez, un jugador de la selecció de waterpolo. Ha protagonitzat la portada de la revista ‘Shangay’, un mitjà de comunicació dedicat a la comunitat LGTB espanyola.

Segons ha explicat, tot el seu entorn familiar i amics sabien que era gai, però ara ha decidit fer un pas endavant “per responsabilitat” i per donar la cara en el món esportiu, on ben pocs s’atreveixen a fer-ho.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here