Les ciutats, motors per a un món sostenible

Moltes vegades la pobresa es concentra en les grans ciutats i els espais urbans. (EFE / Alberto Peña)

A través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’ONU vol aconseguir ciutats i comunitats més sostenibles

Per Judith Vives

A les ciutats sorgeixen grans idees, hi ha comerços, es posen en marxa projectes innovadors i bull l’activitat social i cultural.

No obstant això, les ciutats també són escenari de conflictes i origen de problemes que ens afecten a tots. Per exemple, tot i que només ocupen el 3% de la terra, a les ciutats es consumeix el 80% de l’energia mundial i s’envien el 75% de les emissions de carboni.

A més, les ciutats han crescut molt en els últims anys i això ha provocat que augmentin també les diferències socials. En l’actualitat, 828 milions de persones viuen en barris marginals.

Avui en dia, 3.500 milions de persones (la meitat de la població mundial) viu en ciutats i aquesta xifra arribarà el 2050 a 6.500 milions, dos terços de la humanitat.

Les previsions també adverteixen que en els pròxims anys creixeran les anomenades “mega ciutats“, les que tenen més de 10 milions d’habitants. El 1990 hi havia 10 mega ciutats a tot el món; el 2014, el nombre havia arribat a 28.

El problema és que moltes vegades la pobresa extrema es concentra en espais urbans. A més, amb la massificació també sorgeixen problemes de seguretat i sostenibilitat, per no parlar de les dificultats per accedir a un habitatge assequible, comptar amb transport públic i zones verdes per a tothom.

Objectius 11: Ciutats sostenibles

Per totes aquestes raons, l’ONU s’ha proposat aconseguir Ciutats i comunitats sostenibles com un dels seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

No podrem aconseguir un desenvolupament sostenible del planeta sense transformar radicalment la forma en què construïm i administrem els espais urbans.

Aquests reptes i problemes no són només responsabilitat dels polítics del món. Nosaltres també podem contribuir amb les nostres accions i idees perquè les ciutats siguin molt més sostenibles.

Segur que tens un munt d’idees perquè la teva ciutat no gasti tanta energia o per aconseguir un sistema de transport públic accessible per a tothom.

¿Faries una campanya informativa perquè la gent de la ciutat consumeixi menys? Animaries teus veïns a sumar-se a una iniciativa per conrear horts urbans? Pensa-ho un moment i anota totes les idees que tinguis.

Potser alguna es pot convertir en un projecte per treballar al costat dels teus companys de classe i contribuir així a fer realitat els ODS.

Si presentes el teu projecte als Premis Blanquerna Impulsa de Blanquerna-URL, pots guanyar fantàstics premis per als teus companys i el teu centre educatiu. Però el millor és que estaràs contribuint a fer un món millor per a tothom.

Anima’t i participa als Premis Blanquerna Impulsa!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here