Les claus de l’èxit d’‘Arcade’, la cançó guanyadora d’Eurovisió

Duncan Laurence va guanyar Eurovisió amb una balada. (Ilia Yefimovich/dpa / EP)

Analitzem el tema que va fer triomfar Holanda amb experts en producció musical

Per Judith Vives

Tot i ser un tema lent i bastant trist, la cançó Arcade, que representava els Països Baixos al festival d’Eurovisió, va resultar la gran guanyadora del certamen celebrat el passat 18 de maig.

Poques vegades una balada aconsegueix situar-se entre els temes favorits. No obstant això, la cançó de Duncan Laurence va aconseguir convèncer el jurat i captivar el públic, que la va consagrar gràcies al vot popular.

Què té Arcade per haver aconseguit guanyar a Eurovisió? Analitzem la cançó de la mà de Julen Larrañaga, estudiant del diploma de Producció Musical de Microfusa.

El primer que crida l’atenció és que es tracta una balada, un tipus de cançó que no encaixa amb l’estil de temes d’Eurovisió. Generalment triomfen les cançons marxoses i divertides, però aquesta és una cançó lenta que el cantant i compositor Duncan Laurence va interpretar assegut al piano.

A més, la lletra de la cançó tracta sobre la mort d’una amiga del cantant, amb la qual cosa sorprèn que aquest sigui el tema guanyador. No obstant això, tal com apunta Julen Larrañaga, de vegades guanya allò que “destaca per ser diferent“.

La cançó Arcade està composta en escala menor precisament per potenciar l’aire trist i nostàlgic que l’intèrpret vol transmetre.

Menys és més

Es tracta d’una cançó “simple i fàcil de pair” que es basa en un conjunt reduït d’instruments i molt pocs efectes de producció: a part del piano, només sona una guitarra, un baix, un bateria i algunes cordes.

“No hi ha molts efectes més perquè la cançó demana un so més acústic; tan sols hi ha algun toc per fer-la una mica més sofisticada”, opina Larrañaga, que explica que en el tema es detecta la presència d’un sintetitzador i bateries samplejades.

“Sovint els productors musicals volen ficar més i més efectes, però de vegades cal aprendre que menys és més”, afegeix.

 

Apostar per ritmes llatins

Tot i haver guanyat el festival d’Eurovisió, Larrañaga no creu que Arcade arribi a convertir-se en un èxit amb gran recorregut: “Avui estem més acostumats a temes amb un toc més llatí i comercial”.

Per a aquest estudiant de producció musical, la cançó La venda que va representar a Espanya i que va interpretar Miki d’OT tenia elements per quedar millor posicionada. “La seva producció està molt bé i representava el panorama nacional”, considera Larrañaga.

Segons la seva opinió, si Espanya vol arribar a guanyar a Eurovisió, hauria d’apostar per presentar “una cançó súper llatina, com un ‘reggaeton’“.

Aquests són els ritmes que ara funcionen millor, tal com demostra l’èxit de Rosalía, o el fet que fins i tot Madonna hagi gravat una cançó de ‘reggaeton’ en el seu últim disc.

A Microfusa trobaràs formació en producció musical. Consulta el seu web!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català English

COMPARTIR
Article anteriorReligions al món
Article següentCom fer periodisme d’investigació?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here