Comunicar amb el cos

Balla quan, com i on vulguis. (Xiaozhen)

Per Mariona Coiduras

Ballar té múltiples beneficis per la salut… I és una altra manera d’expressar-nos sense haver d’utilitzar paraules!

Les paraules no són l’única eina que tenim per comunicar-nos. Moltes vegades el nostre cos expressa més del que puguem dir, encara que no vulguem.

L’expressió corporal és una de les formes bàsiques de la comunicació no verbal: utilitzem el cos per expressar el que sentim.

Aquest tipus de comunicació existeix en tots els esports, però es fa més evident en les disciplines artístiques. Qui no s’ha quedat alguna vegada embadalit veient les piruetes dels gimnastes i patinadors?

Expressa’t on i quan vulguis

La dansa o ball és una altra disciplina artística en la que l’expressió corporal és essencial. Es defineix com l’art que utilitza el moviment del cos com a forma d’expressió i interacció social.

És una de les primeres activitats que ens vénen al capdavant quan pensem en expressió corporal, perquè qui no ha ballat alguna vegada? Pots fer-ho millor o pitjor, però segur que has experimentat aquesta sensació de desinhibir-se i oblidar-se de tot.

No és cap secret: els humans portem tota la vida utilitzant la dansa per expressar-nos. Ja en l’Antiga Grècia, els grecs tenien una musa de la dansa, anomenada Terpsícore. Amb els anys, aquesta disciplina ha anat evolucionant segons el lloc i les costums: es balla per celebrar la vida, la mort, les alegries, les tristeses…

Una de les danses més impactants és la Haka, un ball originari de les tribus maoris de Nova Zelanda. La haka s’utilitza com a símbol d’hospitalitat però també per intimidar, com fa l’equip de rugbi dels All Blacks abans de cada partit davant el seu adversari.

Un gran exemple de dansa mil·lenària que ha perdurat fins avui i que porta l’expressió corporal al màxim nivell, veure-la en directe és realment impactant.

La dansa no es considera un esport perquè no segueix un reglament, excepte en alguns casos. No obstant això, l’absència de normes és el que li permet ser tan creativa. Pots ballar quan i com et doni la gana, l’única cosa que necessites per fer-ho és el teu cos.

“El que vols fer amb la dansa és emocionar a l’espectador. De vegades el virtuosisme no és tan important com que el ballarí o ballarina expressi els seus sentiments”, explica Carlota Torrents, professora titular d’expressió corporal i dansa d’INEFC Lleida.

Per què ballar? 

A més, la dansa té molts beneficis per la salut. “Amb la dansa treballes les habilitats físiques: resistència, mobilitat articular, flexibilitat…. Però també té un component psicològic, tant per alliberar tensions o com a eina de comunicació”, assegura Torrents.

“Ballar provoca emocions, ensenyes el que has fet a l’altre. No és competitiu, ho fas pel gratificant que és millorar, per passar-ho bé. Per això és tan educatiu, perquè es potencien pràctiques molt cooperatives”, afegeix la professora.

No importa que no se’t donin ben les paraules, tenim un cos meravellós per expressar-nos. T’animes a ballar?

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here