Corea del Sud: estudiar per ser els millors

Estudiar molt dur és l’única manera d’aconseguir una bona feina i assegurar-se un futur a Corea del Sud. (EFE)

Corea del Sud ocupa sempre els primers llocs de les llistes de països amb millors sistemes educatius. No és que tots els alumnes siguin més llestos que la resta d’estudiants del món, sinó que la societat sud-coreana és molt exigent amb ella mateixa i amb els seus joves.

Aquest país asiàtic té molts pocs recursos naturals i, com a conseqüència, la producció de materials que pot vendre i exportar és molt petita. Per això el seu actiu més importat és la gent, l’anomenat “capital intel·lectual”.

Corea del Sud no és un gran productor però és un dels principals països exportadors de tecnologia amb marques com Samsung, LG, Kia o Hyundai. (EFE)

El govern inverteix una part molt important del pressupost públic en educació i els centres educatius posen el llistó molt alt, però també les famílies exigeixen als seus fills que aspirin sempre a l’excel·lència.

El preu de ser els millors

A Corea del Sud, l’educació dels fills és quasi una qüestió d’honor: deixar els estudis és una cosa impensable, suposaria una desgracia per la família. Per això, la majoria dels pares envien als seus fills a una escola ‘hagwon’, on fan classes extraescolars per treure millors notes a totes les assignatures.

De mitjana, els adolescents sud-coreans passen més de la meitat del dia estudiant: a l’escola, a les acadèmies de reforç i a casa (sovint fins les 2h de la matinada). És un gran sacrifici, però la gran majoria estan disposats a renunciar al seu temps lliures per estudiar perquè saben que d’això depèn tenir un futur millor.

Algunes guarderies a Corea del Sud ofereixen classes d’anglès i matemàtiques per tal que els petits comencin a l’escola amb més coneixements que la resta dels seus companys. (EFE)

En un context com aquest, la competitivitat és altíssima i l’única opció per triomfar és destacar per sobre de la resta. Al final, tanta pressió per sobresortir també té les seves conseqüències negatives: molts joves i adults sud-coreans sofreixen ansietat, depressió i estrès per haver de mantenir sempre un nivell tan alt.

La meta final: anar a la universitat

Més del 90% dels alumnes de secundaria de Corea del Sud es gradua l’any que els hi correspon, independentment de si estudien a instituts públics o privats. Tanmateix, la gran prova de foc és l’examen d’accés a la universitat.

Aquest examen està dividit en cinc parts i posa a proba els coneixements d’anglès, coreà i matemàtiques, i dos matèries més a escollir entre ciències socials, ciències i humanitats. Alguns alumnes comencen a preparar-la ja a primària, assistint a classes de reforç per millorar el nivell a totes les assignatures.

El període d’exàmens universitaris és tan important que fins i tot alguns negocis obren menys hores: d’aquesta manera les famílies poden ajudar als seus fills a preparar-se. Els temples budistes s’omplen de pares i familiars que resen per que els nois aprovin.

Descobreix aquí el resultat de l’informe PISA de la OCDE sobre el sistema educatiu del teu país.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here