Crisi de refugiats a Veneçuela

Més d'un milió de veneçolans han passat a peu la frontera amb Colòmbia per buscar una vida millor. (Ariana Cubillos / AP)

Més de 3 milions de veneçolans han emigrat a altres països per fugir de la crisi humanitària

Més de 3 milions de veneçolans han deixat el seu país els últims anys, és a dir al voltant del 7% de la població, d’acord amb les últimes dades de l’Agència de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR) i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Arran de la crisi econòmica i les sancions internacionals, la pobresa s’ha estès i afecta més de la meitat de la població. Els veneçolans van començar a anar-se’n del país el 2017 i l’any passat la fugida va accelerar-se, fins al punt que cada dia en marxen una mitjana de 5.500 persones.

Els refugiats i migrants veneçolans fugen de la violència, la inseguretat, les persecucions polítiques per part del govern, la desocupació, la crisi alimentària i la falta de medecines i productes bàsics.

On van els refugiats veneçolans

La majoria de veneçolans que han emigrat han optat per quedar-se a Llatinoamèrica. Al voltant de 2,4 milions de migrants i refugiats han fugit cap a països veïns de Sud-amèrica i han arribat fins al Carib.

El que més refugiats i migrants ha acollit és Colòmbia: més d’un milió de veneçolans han travessat l’àmplia frontera entre Veneçuela i Colòmbia a causa de la proximitat i la possibilitat d’arribar-hi a peu.

El segon país que més veneçolans ha acollit és el Perú, amb més de mig milió, i l’Equador, amb més de 220.000. En canvi, malgrat ser el país més gran del continent, el Brasil n’ha acollit menys de 80.000 (en part per la diferència d’idioma i en part per les polítiques de dretes del govern Bolsonaro).

Els països d’Amèrica Central i el Carib també han registrat un augment en el nombre d’arribades de refugiats.

Aquest mapa de Nacions Unides mostra el nombre de migrants veneçolans acollits per diferents països a Llatinoamèrica. (ACNUR)

Aquest mapa de Nacions Unides mostra el nombre de migrants veneçolans acollits per diferents països a Llatinoamèrica. (ACNUR)

La resta de migrants veneçolans, uns 600.000, s’han desplaçat a altres regions. A Espanya, per exemple, n’hi ha uns 200.000 segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Males condicions pel camí i a l’arribada

Els trajectes llargs i les dificultats que els migrants troben pel camí dificulten encara més el viatge i la possibilitat de trobar una nova llar.

Segons un estudi de l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), el 85% dels migrants no té diners per pagar el viatge o permetre’s un allotjament, la majoria no tenen accés a l’aigua potable durant el trajecte i només el 15% porta aliments suficients.

I malgrat tot això, els refugiats no s’enfronten a obstacles només durant el camí, sinó també quan arriben al país d’acolliment.

Les ONG i agències de refugiats com l’ACNUR han denunciat molts casos d’atacs físics i verbals contra veneçolans a l’Amèrica Llatina.

Aquestes organitzacions demanen a les autoritats i a la societat que actuïn davant d’aquestes situacions per denunciar la xenofòbia i acollir els migrants amb solidaritat i tolerància.

A més a més, exigeixen que es respecti el dret dels refugiats a no ser deportats a la força cap a Veneçuela, ja que alguns hi correrien perill perquè pertanyen a moviments opositors perseguits pel govern.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here