Cuba: un relleu històric

Miguel Díaz Canel (a l'esquerra) podria convertir-se en el proper president de Cuba i prendre el relleu de Raúl Castro (al centre). (Adalberto Roque / AFP)

Per primera vegada en la història, la família Castro no ocuparà la presidència del país comunista

L’illa de Cuba està governada per un règim comunista des de 1959. I també, des de fa més de 50 anys, un membre de la família Castro ha ocupat el càrrec de president. Però aquesta història podria canviar aviat.

L’11 de març de 2018 es van celebrar eleccions per a l’Assemblea Nacional cubana. Es tracta d’un parlament peculiar, perquè a Cuba només existeix un partit: el Partit Comunista de Cuba (PCC). De manera que a les eleccions no es vota entre diferents partits i ideologies, sinó per triar als representants del PCC.

Un mes després, el 19 d’abril, els representants de l’Assemblea Nacional hauran de triar al nou president de Cuba.

Es tracta d’un relleu històric perquè, per primera vegada en sis dècades, el líder del país no serà un membre de la família Castro. Primer Fidel Castro (entre 1959 i 2008) i després el seu germà Raúl Castro (entre 2008 i 2018) han dirigit el país mantenint les polítiques socialistes.

La història de Cubà s’explica sense la família Castro, liderada pels germans Fidel i Raúl. (Yamil Lage / AFP)

Qui serà el successor?

Periodistes, historiadors i altres experts que coneixen com funciona la política cubana creuen que el successor de Raúl Castro serà Miguel Díaz-Canel, un dels dirigents del Partit Comunista i vicepresident des de 2013.

Díaz-Canel no està emparentat amb els Castro, però té una llarga experiència com a polític i dirigent. Des de jove va formar part de les bases del Partit Comunista (l’únic partit polític permès a la illa) i va anar escalant llocs dins del govern.

Alguns opinen que es tracta d’una estratègia: triar a un successor fora de la família Castro pot ajudar a donar la imatge que el poder no està en mans d’una família. Encara que la veritat és que Raúl Castro seguirà al capdavant del Partit Comunista.

En els últims mesos, Díaz-Canel ha aparegut en actes públics representant al govern, la qual cosa indica que és una persona de confiança de Raúl Castro, però també podria ser una altra estratègia per apropar-lo a la gent i guanyar popularitat.

Obrir-se al món 

Arran del triomf de la revolució cubana al 1959, Fidel Castro va imposar un govern comunista molt estricte: seguint els principis del socialisme, el govern controla totes les fàbriques i empreses, el comerç dels productes i els mitjans de comunicació.

Durant dècades, el país es va tancar al món per evitar la influència del capitalisme, un estil de vida basat en el consum i la riquesa individual (el contrari del que predica el comunisme).

Quan es va retirar Fidel, el seu germà Raúl va mantenir el sistema comunista, encara que en els últims anys s’ha produït certa obertura. Gràcies a internet i les xarxes socials, els cubans han pogut veure com viu la resta del món i han rebut influències de l’exterior.

No obstant això, els opositors dels Castro asseguren que a Cuba governa una dictadura i denuncien la repressió. El govern controla tota la informació i activitats que es realitzen a la illa i impedeix qualsevol protesta, manifestació o crítica.

Alguns creuen que el canvi de líder podria suposar un canvi en l’estil de governar, més obert al món.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here