Curiositats de la ISS

Membres de l'expedició 30 celebrant el Nadal a l'Estació Espacial Internacional (ISS) el 2011. (NASA)

Quina forma té l’Estació Espacial? A quina velocitat es desplaça? Com es mouen els astronautes per dins dels mòduls?

L’Estació Espacial Internacional (ISS) va començar a construir-se a finals de 1998. Al cap de dos anys van arribar els primers tripulants, però l’estació no ha parat de créixer, incorporant nous mòduls i eines.

La majoria de mòduls tenen forma cilíndrica, amb obertures per acoblar-se els uns als altres i crear un espai pressuritzat per poder-hi viure. Dins d’aquests cilindres, les parets estan cobertes de ganxos i cordes perquè els astronautes s’hi puguin desplaçar surant.

L’eix principal de la ISS té una longitud de 100 metres. A cada extrem hi ha un conjunt de plaques solars que fan uns 80 metres de llarg i proveeixen d’energia l’estació. L’envergadura total és com un camp de futbol orbitant la Terra.

La ISS es mou a una velocitat de gairebé 28.000 km/h voltant el nostre planeta. Això significa una volta cada 90 minuts: és com si poguessis veure 16 sortides/postes de sol cada dia.

Estalviar al màxim

L’Estació Espacial Internacional és a 400 quilòmetres de la superfície terrestre. Les missions per portar provisions i materials resulten molt costoses, per això cal aprofitar al màxim els recursos disponibles a bord.

A l’espai no hi ha oxigen, però aquest element és indispensable per poder viure. En comptes de dur-lo en tancs (se’n necessitarien moltíssims i es gastarien de seguida), s’aprofiten els líquids residuals com l’orina: l’oxigen i l’hidrogen que la formen se separen mitjançant un procés d’electròlisi.

L’orina dels astronautes també es tracta per convertir-la en aigua potable. L’aigua és un recurs molt escàs i no es pot portar tampoc des de la Terra en grans quantitats.

Per estalviar al màxim i produir els mínims residus, els astronautes es netegen amb tovalloletes i utilitzen roba d’un sol ús que es canvien cada tres dies. Les escombraries es recullen en un compartiment d’emmagatzematge i s’envien a la Terra per no generar més deixalles espacials.

Per aquest motiu també, el menjar està envasat al buit: per ocupar el mínim espai i generar el mínim de residus.

Les millors vistes del planeta

Els experiments que es porten a terme a bord i a l’exterior de la ISS són molt importants per avançar en la carrera espacial, i també per desenvolupar noves tecnologies i materials que ens facin la vida més fàcil.

Però a la ISS també hi ha temps per passar-ho bé. Els astronautes celebren aniversaris i dates assenyalades sempre que poden per tal de trencar amb la rutina.

La Cúpula és un dels llocs més especials de l’Estació Espacial Internacional. És un mòdul d’observació amb set finestres que proporciona una visió panoràmica i permet dirigir operacions a l’exterior de l’estació.

Les seves vistes del planeta Terra són de les millors de la galàxia. També pots veure-les des d’aquesta càmera de la NASA que retransmet en directe.

Aquí a baix, a la Terra, la ISS es pot veure a simple vista: és com un puntet blanc i lluminós que es desplaça pel cel. La millor hora per veure-la és abans que es faci clar o al capvespre, perquè el cel encara és fosc però l’estació queda il·luminada pel sol.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here