Un dia per celebrar els nens

El Dia Universal de la Infància es commemora cada 20 de novembre per defensar els drets dels infants

El 20 de novembre és una data assenyalada: el Dia Mundial de la Infància. No és una data escollida a l’atzar: el 20 de novembre de 1959 es va firmar la Declaració dels Drets del Nen i, tres dècades més tard, l’any 1989, es va firmar la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN).

Es tracta d’un dia per conscienciar sobre la sitruació dels nens més desfavortis, per recordar quins són els drets de la infància i per actuar i col·laborar amb campanyes i iniciatives que treballen per protegir-los.

Unicef és el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, una organització que treballa per defensar els drets dels nens i nenes de tot el món. Unicef desenvolupa programes i activitats a més de 190 països per ajudar els nens que més ho necessiten.

Enguany ha llançat la campanya #KidsTakeOver (Nens al Poder), per posar els nens al centre de totes les mirades i cridar l’atenció sobre els problemes que els afecten.

 

Pobresa i conflictes: els grans obstacles

Els nens i joves són les víctimes més fràgils de la pobresa, la violència de la guerra i la discriminació. Els nens en situacions tan vulnerables pateixen dos problemes molt greus: la inseguretat alimentària i la impossibilitat de rebre una educació.

A les zones de guerra, les ciutats queden destruïdes i no hi ha recursos ni terra per produir aliments. Com a conseqüència, les persones afectades no poden permetre’s una alimentació correcta i en el cas dels nens és encara més greu, perquè poden patir problemes de creixement fins i tot quan són adults.

Als camps de refugiats, les ONG i les organitzacions com Unicef intenten oferir una alimentació i una educació suficients per garantir el seu futur i aconseguir que aquests nois i noies no siguin víctimes de la discriminació.

Els drets dels nens no només estan en perill enmig del conflicte i les zones més pobres. Als països desenvolupats hi ha nens i nenes que també pateixen violència, que no poden expressar-se lliurement i que són víctimes del treball i la prostitució infantil.

Per això, protegir els drets dels infants és cosa de tots.

 

Un tractat amb molta història

La primera vegada que els països es van reunir per debatre sobre els drets de la infància va ser fa més de mig segle. L’any 1959, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar la Declaració dels Drets dels Nens.

Aquesta declaració va ser signada per 78 països i comprenia 10 principis, com el dret dels nens a rebre una educació i a no ser discriminats per cap motiu. No obstant això, amb aquests principis no n’hi havia prou perquè la declaració no era vinculant (els països no estaven obligats a complir-la).

Per això, governs d’arreu del món, ONG i institucions van seguir treballant per preparar un nou text: la Convenció sobre els Drets dels Nens de 1989. Els articles defineixen les responsabilitats dels governs, pares, professors i altres professionals envers els nens.

Aquesta convenció va ser signada per 195 estats i, a diferència de l’anterior, els signants han de comprometre’s a complir els drets de la infància. Avui dia, només hi ha un país que no reconeix la convenció: els Estats Units.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorMolt més que esport
Article següentMatrimonis infantils

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here