Diccionari de la malnutrició

La desnutrició afecta a 1 de cada 9 persones al món, que no tenen accés a suficients aliments nutritius. (Fred Dufour / AFP)

Quina diferència hi ha entre malnutrició i desnutrició? Què és la inseguretat alimentària?

Segons l’informe sobre seguretat alimentària i nutrició, la malnutrició és l’efecte sobre la salut provocat per un consum insuficient, desequilibrat o excessiu de nutrients.

La malnutrició és deguda a la falta de nutrients, ja sigui perquè no hi ha aliments per menjar o perquè els aliments disponibles no aporten les vitamines i minerals necessaris per a un correcte desenvolupament.

Existeixen diferents formes de malnutrició. La gana o desnutrició és la més estesa: afecta a 1 de cada 9 persones a tot el món. L’obesitat o el sobrepès són altres efectes de la malnutrició: en aquest cas, el problema no és la falta d’aliments sinó una alimentació desequilibrada (moltes calories i poca activitat física).

Tots els països del món estan afectats per alguna forma de malnutrició. La població en risc més vulnerable són les dones, els bebès lactants, els nens i els adolescents. Una bona alimentació és clau durant l’embaràs i els dos primers anys d’una persona, per assegurar el seu creixement.

Alimentar-se bé és important durant tota la vida, però sobretot en època de creixement. (Àlex Garcia)

La desnutrició és l’estat en el qual es troba una persona que ha ingerit una quantitat insuficient de nutrients, o bé no ha ingerit aliments en una mínima qualitat. La desnutrició també pot ser resultat d’una malaltia.

Quan la desnutrició crònica afecta als nens que estan en etapa de creixement, el seu pes i la seva alçada estan per sota dels nivells habituals per la seva edat. En cas de desnutrició aguda, la primor suposa un problema de salut greu.

La subalimentació és quan una persona ha passat almenys un any sense poder menjar aliments que li aportin l’energia necessària (és a dir, la persona no menja aliments amb els nutrients necessaris per un correcte desenvolupament). Sovint s’utilitza com a sinònim de gana.

D’altra banda, l’estat nutricional d’una persona es valora analitzant la ingesta de nutrients que realitza cada dia, en funció de les seves necessitats i de la capacitat del seu organisme per digerir, absorbir i utilitzar els nutrients.

La importància de la seguretat alimentària

 Algunes persones viuen en zones molt pobres, afectades per la falta de recursos econòmics, o es troben enmig d’un conflicte i no poden portar una vida normal. Els habitants d’aquestes regions no tenen manera d’accedir a aliments nutritius, suficients per tenir un creixement i un desenvolupament normals.

En aquests casos, les autoritats parlen d’una situació d’inseguretat alimentària. Aquesta situació pot ser temporal (deguda a un fet concret i puntual), estacional (es repeteix periòdicament, com la sequera a l’estiu) o crònica (quan es converteix en una situació permanent).

Per contra, la seguretat alimentària és la situació que es dóna quan les persones poden accedir, en tot moment, a aliments nutritius per portar una vida activa i sana.

La seguretat alimentària depèn de quatre factors: la disponibilitat d’aliments, els recursos econòmics per comprar-los, el consum d’aliments i l’estabilitat als llarg del temps.

L’estat de la seguretat alimentària i la nutrició al món

És un informe elaborat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (FIDA), l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Programa Mundial d’Aliments (PMA) i el Fons de les Nacions Unides per la Infància (Unicef)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here