El dilema de l’esport, col·lectiu o individual?

A l'esport col·lectiu s'aprèn a treballar en equip. (Pixabay)

Els valors de l’esport són fonamentals per al desenvolupament dels nens i nenes

Per Elisabet Claus

La pràctica d’esport aporta infinitat de valors i múltiples beneficis als més petits. Contribueix al seu desenvolupament físic, prevé l’obesitat infantil i millora les seves habilitats socials, entre altres coses.

Des de la Fundació Rafa Nadal creuen fermament en el poder transformador de l’esport i de l’educació, dues eines que permeten als nens, nenes i adolescents arribar tan lluny com es proposin.

Però, a l’hora de triar l’esport sempre sorgeix el mateix dubte, esport individual o col·lectiu?

L’autocontrol i el respecte són valors que s’aprenen en els esports col·lectius. (Eres mamá)

L’amistat en equip

Voleibol, handbol, bàsquet o futbol són alguns exemples d’esports col·lectius o en grup. Són molts els valors que aporta la pràctica d’un esport col·lectiu per als més joves.

El valor de l’amistat que es forja amb la resta dels companys, l’autocontrol d’un mateix, el respecte i, sobretot, l’aprenentatge de treballar en grup són alguns dels beneficis dels esports col·lectius.

Un altre dels principals valors que desenvolupen és la responsabilitat. Els esports col·lectius ajuden a millorar les habilitats socials i també a perdre la vergonya. Al costat dels companys sempre hi haurà algú que et doni la mà en els mals moments per a ajudar-te, motivar-te i continuar lluitant.

Competir en solitari

Atletisme, judo, tennis o natació són alguns exemples d’esports individuals. En ells es treballa principalment la superació a través d’un objectiu.

El principal avantatge dels esports individuals és la potenciació de la confiança en un mateix i l’autoestima.

En els esports en solitari es competeix contra un mateix; tu ets l’únic responsable de les victòries, però també de les derrotes. Això desenvolupa un sentit de la responsabilitat, alguna cosa que està directament relacionat amb la pressió.

A l’esquí es competeix amb un mateix i amb l’adversari. (Pixabay)

Encara que l’esport sigui individual, normalment s’entrena en grup i això pot cobrir la falta de socialització i l’esperit de companyerisme que sí que aporta la pràctica de l’esport en grup.

Qualsevol esport, ja sigui individual o col·lectiu, anirà d’acord amb els més petits, les seves inquietuds o el seu caràcter. El més important és que sigui l’esport que sigui, els més joves dediquin part del seu temps per a aprendre i gaudir de tot el que els pot arribar a aportar l’esport.

Els més petits gaudeixen d’un esport com el Judo en la seva fase d’iniciació. (CMD Sport)

La Fundació Rafa Nadal, a través de la pràctica esportiva, contribueix al desenvolupament personal i social de nens i joves, apoderant-los i fomentant en ells valors com la superació, el respecte i l’esforç.

Així que, triïn l’esport que triïn els nens i nenes, el més important és que es diverteixin i gaudeixin de l’esport. Quin és el teu esport favorit?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here