D’on venen els refugiats?

Vuit anys després de l'inici de la guerra a Síria, més de 10 milions de persones continuen sense poder tornar a casa seva (entre desplaçats interns i refugiats sirians). (Nazeer Al-khatib / AFP)

Dos de cada tres refugiats fugen de conflictes a l’Orient Pròxim, l’Àfrica i el Sud-est Asiàtic

Les conseqüències de la guerra afecten milions de persones de tot el món. No obstant això, la majoria dels conflictes armats tenen lloc a l’Àfrica i l’Àsia: és on es desenvolupen els enfrontaments més greus.

La persecució de l’ètnia rohingya a Birmània ha donat lloc al camp de refugiats més gran del món: Kutupalong, a Bangladesh, on viuen més de 600.000 persones.

Al continent africà es desenvolupen alguns dels conflictes més greus en l’actualitat, com els atacs del grup terrorista Boko Haram o la guerra civil a països com Somàlia o la República Centreafricana.

No obstant això, els països més perillosos del món són Síria, l’Afganistan i el Sudan del Sud, a causa de l’elevat percentatge de morts provocats per la guerra i als milions de persones obligades a desplaçar-se per sobreviure.

Segons dades de l’ACNUR, al món hi ha 25,9 milions de refugiats que han travessat la frontera del seu país fugint de la guerra i la persecució. D’aquestes persones, més d’11 milions procedeixen de Síria, l’Afganistan o el Sudan del Sud.

 

Síria

El conflicte va començar el 2011 amb la Primavera Àrab. El que va començar com una protesta pacífica es va convertir en una guerra civil entre l’exèrcit sirià, liderat pel president Bashar al-Assad, i l’oposició rebel.

A la guerra s’hi va afegir la presència del grup terrorista Estat Islàmic (ISIS), que controlava una part de Síria. Per això els Estats Units i altres països occidentals van decidir intervenir. Amb el temps, la guerra siriana s’ha convertit en una qüestió global.

En vuit anys, la guerra ha provocat milions de desplaçats i milers de morts. Encara que no existeixen xifres oficials, l’Observatori Sirià dels Drets Humans assegura que el conflicte ha provocat més de mig milió de víctimes mortals.

Actualment, Síria encara és el país més perillós del món. Hi ha més de 6 milions de desplaçats interns i més de 3 milions vivint en camps de refugiats.

 

Afganistan

Des del 1978 i fins a l’actualitat, la població afganesa ha patit guerres, invasions i atemptats de forma constant.

La inseguretat es deu sobretot a la multitud d’atacs que es produeixen: atemptats terroristes, mines, explosius i incursions aèries han convertit l’Afganistan en el segon país més perillós.

 

Sudan del Sud

La guerra civil al Sudan és un dels conflictes més violents i que més víctimes ha causat al segle xxi.

Després que la nova República del Sudan del Sud obtingués la independència el 2011, els enfrontaments entre les forces del Govern i de l’oposició han estat devastadores.

Aproximadament 1,7 milions de persones es troben en situació d’emergència humanitària. Més d’1,4 milions (una quarta part de la població) ha hagut d’abandonar el país a causa d’aquesta greu crisi.

 

Altres conflictes

En menor mesura, però amb conseqüències igual de greus, la guerra i la violència afecten altres països com el Iemen, l’Iraq, Ucraïna o Somàlia.

Aquests conflictes provoquen milers de morts i ferits que no aconsegueixen refer-se, a més d’interrompre el futur de les generacions més joves i agreujar la situació dels refugiats a tot el món.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here