El món en imatges

Un home va matar a l'ambaixador rus a Turquia com a protesta per la intervenció de Rússia a la guerra de Síria. El fotògraf Burhan Ozbilici estava allí i va captar el moment amb la seva càmera: el seu treball li va valer el premi a la Fotografia de l'Any del World Press Photo 2017. (Burhan Ozbilici)

El certamen de fotoperiodisme reuneix cada any les millors fotografies que mostren el que succeeix al món

Al 1955, un grup de fotoperiodistes holandesos va decidir organitzar un concurs internacional de fotografia amb imatges de fotògrafs de tot el món.

L’objectiu era que les seves fotografies tinguessin una difusió global, però les imatges seleccionades van acabar provocant un debat molt més profund sobre la funció de la fotografia en el periodisme.

Diuen que “una imatge val més que mil paraules”. Per això, els organitzadors del concurs no volien imatges per contemplar sinó que buscaven fotografies que fossin notícia, que poguessin impactar a l’espectador i fer-lo reflexionar.

Una noia corrent nua per fugir d’un bombardeig amb napalm, un home que s’oposa només amb el seu cos al pas dels tancs, els cossos d’uns nens morts per les bombes. Són fets reals que remouen consciències i s’expliquen molt millor amb imatges que amb paraules.

El premi World Press Photo of the Year de 1973 va ser per aquesta imatge de la Guerra de Vietnam, en la qual uns nens fugen d’un bombardeig de napalm un gas abrasiu que crema la pell. (Nick Ut)

Amb el pas del temps, el World Press Photo s’ha convertit en el concurs de fotoperiodisme més prestigiós del món.

Aquest any, més de 4.500 fotògrafs de 125 països han presentat més de 73.000 imatges al concurs. Les fotografies guanyadores de l’edició 2018 es donaran a conèixer el 12 d’abril a Amsterdam: aquestes són les sis fotografies finalistes.

Provocant la reflexió

La Fundació World Press Photo organitza cada any una exposició amb les millors fotos que s’han presentat al concurs. La mostra és itinerant: s’exposa a 45 països i la visiten milions de persones.

L’exposició permet fer un recorregut pels cinc continents i fer-se una idea del que succeeix al nostre planeta. Les fotos guanyadores componen un àlbum amb els moments més importants de la història contemporània: guerres, conflictes, eleccions, desastres naturals, esdeveniments esportius, celebracions mundials…

Les fotografies es divideixen en diferents categories, com les seccions d’un diari: temes d’actualitat, naturalesa, medi ambient, societat, esports, notícies generals i reportatges en profunditat.

One of six World Press Photo of the Year Nominees: 'Venezuela Crisis' by Ronaldo Schemidt (@rschemidt), Agence France-Presse (@afpphoto). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 3 May 2017 José Víctor Salazar Balza (28) catches fire amid violent clashes with riot police during a protest against President Nicolas Maduro, in Caracas, Venezuela. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ The World Press Photo Foundation just announced the nominees in each category of the 2018 Photo Contest and 2018 Digital Storytelling Contest. This includes, for the first time, revealing six Photo of the Year Nominees. The winners will be revealed at the Awards Show in Amsterdam on 12 April. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Follow the link in our bio to see the full list of 2018 awards nominees! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ The 2018 Photo Contest (#WPPh2018) drew entries from around the world: 4,548 photographers from 125 countries submitted 73,044 images. The independent jury selected 312 photographs by 42 photographers from 22 countries, over an intensive anonymous judging process. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Winners of the Photo of the Year, will be named at the Awards Show in Amsterdam on 12 April 2018.

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto) on

La missió de World Press Photo és ensenyar històries reals des de diferents perspectives, donant importància al context, que no apareix a les fotografies però que és indispensable per entendre el missatge complet.

A més de promoure el debat i la reflexió, l’objectiu final és que les imatges provoquin un canvi en les persones que les veuen.

No es tracta nomésde comunicar i informar, sinó d’educar sobre els problemes que afecten al nostre món i, amb sort, fer-nos reaccionar per canviar-los.

“La gent mereix veure el seu món i expressar-se lliurement. La llibertat d’informació, la llibertat de recerca i la llibertat d’expressió són més importants que mai”

FUNDACIÓ WORLD PRESS PHOTO

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here