El poder de l’aigua

La manca d'accés a l’aigua potable afecta les persones més vulnerables. (Cristian Hernandez / AFP)

Tenir accés a l’aigua potable pot ser la diferència entre la pobresa o tenir un futur

Més de la meitat del planeta està cobert per mars i oceans, però només el 3% és aigua dolça apta per al consum. A més, la major part d’aquesta aigua està congelada a les glaceres.

L’aigua és fonamental per a les societats. Si hi rumiem un moment, gairebé totes les nostres activitats i els nostres àmbits quotidians requereixen un accés a l’aigua potable: a casa, a l’escola o a la feina, però també als parcs, museus, restaurants i altres llocs públics…

Necessitem aigua per alimentar-nos, cuinar, fer dissabte, rentar la roba i mantenir una higiene personal, però també per promoure la salut pública, dinamitzar les ciutats o generar energia amb centrals hidroelèctriques, per exemple.

Malauradament, l’accés a l’aigua potable no està garantit a tot arreu. Segons dades de les Nacions Unides, més de 2.100 milions de persones viuen sense aigua potable a casa.

 

Una qüestió de salut

A més de la higiene personal i la neteja de la casa, l’aigua potable és indispensable per tenir una bona salut.

Consumir aigua de fonts no segures pot perjudicar la salut i provocar diarrea, còlera, febre tifoide o hepatitis, entre altres malalties transmeses per l’aigua contaminada.

La manca d’aigua per mantenir la higiene personal també pot suposar un risc greu per a la salut. Es calcula que al voltant de 1.000 nens moren cada dia per malalties provocades per la falta d’higiene.

Per aquest motiu, el sanejament i l’accés a aigua neta centren l’Objectiu 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

 

Pobresa i igualtat

La manca d’accés a l’aigua potable afecta sobretot les persones més vulnerables: persones que viuen a les regions més pobres del planeta, col·lectius vulnerables com els refugiats, víctimes de desastres naturals o persones amb discapacitat.

Els recursos hídrics poden ajudar a reduir la pobresa i promoure el creixement econòmic a zones desfavorides.

Per exemple, els petits agricultors poden augmentar la seva producció si tenen assegurat el subministrament d’aigua, cosa que permetria contractar altres persones. A les ciutats i els municipis més petits, els beneficis d’un negoci poden revertir en tota la comunitat.

L’aigua també està relacionada amb la desigualtat de gènere. A les cases on no hi ha aigua corrent, les nenes i les dones són les encarregades d’anar a buscar l’aigua. Això impedeix que puguin desenvolupar altres activitats, com anar al col·legi i treballar.

View this post on Instagram

#sustentabilidad #ODS6 #desarrollosostenible

A post shared by Santiago Daniel Malvicino (@santiagomalvicino) on

En aquest sentit, invertir en infraestructures hídriques i garantir l’accés a l’aigua potable podria reduir les desigualtats i la pobresa.

 

Protegir el medi ambient

Els últims 100 anys, l’ésser humà ha avançat més que en tota la seva història. Però el progrés i els avenços tecnològics tenen un preu ecològic molt alt, sobretot quan es tracta dels recursos naturals del planeta.

La contaminació provocada per activitats humanes ha afectat la qualitat de l’aire, la supervivència dels boscos i selves naturals, i també els mitjans aquàtics, ja siguin rius, llacs, mars i oceans.

El malbaratament dels recursos hídrics perjudica les reserves naturals i augmenta la despesa energètica. Això incrementa els nivells de contaminació i perjudica també els ecosistemes.

Per això, governs i institucions de tot el món estan començant a promoure polítiques respectuoses amb el medi ambient, per conscienciar sobre la importància de consumir de forma sostenible i així conservar els recursos naturals.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here