El poder de les ones

El 13 de febrer se celebra el Dia Mundial de la Ràdio, un dels mitjans de comunicació més populars. (Unesco)

La ràdio és el mitjà de comunicació més utilitzat a tot el món i pot ajudar a construir una societat més democràtica

Estem acostumats a rebre missatges tota l’estona, consultar dubtes a internet en qualsevol moment i a tenir accés il·limitat a la informació. Però abans que existís internet, informar-se o comunicar-se no era tan senzill.

La ràdio va ser el primer mitjà de comunicació de masses: fa un segle reunia milions de persones davant d’un aparell transistor que els comunicava a l’instant les últimes notícies, els explicava històries o els entretenia amb música.

La popularitat del televisor a mitjan segle xx i l’aparició d’internet a principis del segle xxi han relegat la ràdio a un segon pla a molts països, sobretot entre els més joves.

No obstant això, a la resta del món, tenir accés a internet, comprar un televisor o tenir corrent per endollar-lo no és una cosa tan habitual. És per això que un transistor de ràdio que va amb piles és una finestra a la informació.

Per aquesta raó l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), celebra cada 13 de febrer el Dia Mundial de la Ràdio.

 

La ràdio en situacions de conflicte

En ocasions, la ràdio s’ha fet servir per transmetre missatges d’odi i alimentar el conflicte. Durant el Genocidi de Rwanda del 1994, els locutors de Ràdio Mil Turons animaven els hutus a eliminar totes les persones de l’ètnia tutsi.

Per aquest motiu, la ràdio juga un paper tan important per promoure el diàleg i la pau. Persones amb opinions i ideologies molt diferents poden debatre i discutir sobre un assumpte sense haver de recórrer a la violència.

En situacions de conflicte, també és una eina molt útil perquè la gent sàpiga com evolucionen els combats, on poden trobar refugi o ajuda humanitària.

La ràdio també pot unir comunitats en conflicte o en risc d’exclusió perquè parlin sobre les problemàtiques que els afecten i les seves conseqüències, i treballin per construir un futur millor entre tots.

Ràdios comunitàries: donar veu a les persones

El gran avantatge de la ràdio és que és molt accessible: no cal saber llegir i escriure, es pot escoltar amb aparells ben petits (fins i tot amb el mòbil) i té un cost molt baix.

Com que no calen grans recursos ni una gran infraestructura, la ràdio es converteix en un mitjà de comunicació obert i democràtic perquè les persones s’involucrin en el seu entorn, expliquin les seves històries.

Les ràdios comunitàries posen en contacte persones que viuen molt a prop i que comparteixen interessos i preocupacions. D’aquesta manera poden engegar projectes i iniciatives que serveixin per millorar la seva realitat.

Com que són mitjans més locals, també serveixen per donar veu a col·lectius més vulnerables, com els pobles indígenes.

Un exemple del poder transformador de la ràdio és Childre’ns Radio Foundation, una xarxa d’emissores dirigides i presentades per joves de diferents països africans.

A l’Àfrica, l’accés a internet és molt limitat, però més del 80% de la poblacióaccés a una ràdio, cosa que la converteix en la principal font d’informació del continent.

La ràdio permet informar sobre els temes que més importen els joves: l’adolescència, l’educació, l’accés a una ocupació, el canvi climàtic, els drets LGBTI… a més a més d’intercanviar experiències amb joves d’altres països.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here