Energia i escalfament global

L'augment de les temperatures ja ha començat a afectar diferents àmbits econòmics, des de l'agricultura al turisme. (Pixabay)

La gestió de les fonts d’energia és la causa de l’augment de les temperatures i també serà la solució

Per Enric Ventura

Què acollidores les xemeneies a l’hivern! L’escalfor, el moviment hipnòtic de les flames…

Però mai se’ns acudiria fer foc en una casa sense xemeneia: a banda d’evitar que el foc es propagui, n’expulsa el fum de la combustió. Sense xemeneia, la fumarada envairia la casa, fent l’aire irrespirable.

Doncs això està passant a la Terra: cada cop fa més calor arreu del planeta, per això en diem escalfament global. Al llarg de milions d’anys, la Terra ha anat canviant molts cops de temperatura, però aquest és el primer cop que és culpa nostra.

L’escalfament global és el resultat de dècades cremant més combustible del que l’atmosfera podia dissipar. És a dir, que l’escalfament global és la conseqüència d’una mala gestió de l’energia.

Una elecció amb conseqüències terribles

Transformar energia calorífica en energia elèctrica ha estat sempre una elecció molt còmoda. És fàcil i barat, encara que el rendiment sigui només del 30%. Al cremar un combustible, amb prou feines aprofitem la tercera part de l’escalfor que desprèn.

No obstant, durant molt de temps la solució semblava fàcil: cremar encara més carbó o petroli. El problema és que el 70% restant d’escalfor s’ha acumulat a l’atmosfera.

L’augment de la temperatura de la Terraconseqüències greus. Significa, per exemple, un desgel dels pols que elevaria el nivell del mar, provocant inundacions a les ciutats properes a la costa.

El desgel dels pols provocarà un creixement del nivell del mar: si fos de 6 metres, les zones en vermell quedarien completament inundades. (NASA)

També la mort d’espècies que necessiten certes temperatures per viure, animals i vegetals. Fins i tot la xocolata podria desaparèixer!

La solució, clara però difícil

Evitar l’escalfament global és senzill: deixar d’escalfar el planeta. A la vegada, això és molt complicat.

Tenim fonts d’energia més rendibles que la combustió: energia solar o energia hidràulica, piles combustibles d’hidrogenPerò són insuficients per cobrir la quantitat d’energia que ara mateix fem servir per viure.

Fins ara, els governs han intentat frenar l’escalfament global amb restriccions econòmiques, multant a les empreses que utilitzen fonts d’energia contaminants per aconseguir que optin per altres sistemes.

Lamentablement, les empreses han acabat reduint altres despeses de forma que pagar les multes els hi surti a compte.

Según un estudio publicado en @nature, las políticas de #CambioClimático previstas por los gobiernos actuales nos meterán en trayectorias de #CalentamientoGlobal que serán catastróficas. La #resiliencia climática debemos construirla desde abajo: no vendrá de las élites. ??

Geplaatst door Joan Roque op Woensdag 21 november 2018

Si continuem així, ni les empreses podran fer diners: enguany fins i tot el Premi Nobel d’Economia s’ha lliurat a un estudi que demostra els efectes del canvi climàtic en el creixement econòmic.

Necessitem l’energia per viure. Però també un planeta on fer-ho. Conciliar aquestes dues realitats ha de ser una prioritat, per trobar noves fonts d’energia sostenibles i per conscienciar-nos de l’ús que els donem.

 

Aquest article compta amb la col·laboració d’Estabanell Energia

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here