Esport pel desenvolupament

Els projectes d'Unicef i el Barça combinen els valors de l'esport amb l'educació. (UNICEF/Miltchev)

Gràcies a l’esport els nens i nenes aprenen aspectes i comportaments que promouen actituds positives i solidàries

L’Aliança entre la Fundació Barça i Unicef va començar fa més de deu anys amb un objectiu comú: defensar els drets dels nens i les nenes a tot el món.

Al 2006 es van crear els primers programes a Àfrica, on es combinaven activitats esportives amb tallers educatius per millorar la seva qualitat de vida. En aquests programes, els nens i nenes es diverteixen, comparteixen experiències i aprenen a viure amb els valors de l’esport.

Units per un futur millor

Ja fa més de cinc anys que Unicef i la Fundació Barça treballen junts a Sud-àfrica, utilitzant l’esport com una eina d’integració. En aquest país viuen més de 20 milions de nens i nenes, i un de cada quatre viu en la pobresa.

Però el gran repte de Sud-àfrica és la lluita contra el virus VIH/ SIDA, una de les malalties més esteses a Àfrica. A causa d’aquesta malaltia, gairebé 4 milions de nens i nenes sud-africans són orfes.

Amb la col·laboració del FC Barcelona, Unicef promou activitats de prevenció i informació sobre hàbits saludables a través del joc i l’esport. Perquè la millor cura és la prevenció!

Els projectes de la Fundació també treballen per la integració dels nens i nenes més desfavorits, perquè tinguin les mateixes oportunitats d’aconseguir un futur millor.

Tots tenim dret a rebre una educació que ens permeti ser millors i realitzar grans coses, però no sempre tenim el suport o els recursos per aconseguir-ho. Per això, el FC Barcelona i Unicef impulsen projectes de reforç educatiu a les zones rurals perquè puguin aconseguir-ho.

Somiar en gran

Un exemple dels programes educatius en els quals ambdues institucions treballen conjuntament són els tallers, on es promouen les actituds positives en nois i noies que viuen en condicions de desigualtat i extrema pobresa.

En Matthew i en Samukelo, per exemple, són dos nois de 12 anys que viuen a Geluksburg, una de les zones més pobres de Sud-àfrica. Estan acostumats a jugar a futbol descalços, però en Matthew té un parell de botes que comparteix amb el seu amic: ell és dretà i en Samukelo és esquerrà. Una gran història sobre el valor de compartir.

Matthew (dretà) i Samukelo (esquerrà) comparteixen un parell de botes de futbol per xutar i marcar gols. (Mzu Nhlabatsi)

El netball és un esport semblat al bàsquet, molt popular a Sud-àfrica. Sthembile té 17 anys, li encanta el netball i participa en un dels projectes de la Fundació Barça i Unicef, on els joves treballen el lideratge i l’autoestima.

Impulsar i defensar el paper de les nenes, les noies i les dones és necessari per aconseguir una societat més justa. Per això és important ajudar a noies com Sthembile a tenir una vida millor: perquè creguin en elles mateixes i facin realitat els seus somnis.

A la Sthembile li agrada molt el netbol, però també juga a futbol i és fan de Messi. De gran vol ser infermera o conductora d’ambulàncies. (Mzu Nhlabatsi)

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here