Esport per l’educació

L'esport ajuda als nens i nenes de les zones rurals més pobres a gaudir dels seus drets. (UNICEF/Tingting)

Promoure l’educació a través de l’esport és important per garantir un futur als nens i nenes més vulnerables

Actualment, hi ha 75 milions de nens i nenes a tot el món que no poden anar a escola o que ho fan en condicions molt precàries. Això significa que 1 de cada 11 nens no rep una educació.

Els motius són molt diferents. De vegades les famílies no tenen recursos econòmics per enviar als seus fills a l’escola, o potser viuen en zones molt pobres on no hi ha suficients centres educatius. En altres casos, les guerres els obliguen abandonar les seves llars per buscar refugi i, com a conseqüència, els nens deixen d’anar a escola.

El dret a rebre una educació és un dels principis més importants de la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN), perquè l’educació garanteix les mateixes oportunitats d’aconseguir un futur millor.

Per això, la Fundació Barça i Unicef col·laboren en projectes que promouen l’educació a través de l’esport, perquè els nens i nenes més desfavorits no siguin discriminats ni quedin al marge de la societat.

Les zones rurals, les més afectades 

Xina és el país més poblat del món, amb més d’1.300 milions d’habitants, dels quals 274 milions són nens i nenes. Molts d’aquests menors viuen en zones rurals, on hi ha menys recursos.

Malgrat haver experimentat un gran creixement econòmic, a Xina el repartiment de la riquesa segueix sent molt desigual i les famílies d’aquestes zones són les més desfavorides.

Els nens i nenes de les zones rurals no poden beneficiar-se plenament dels seus drets, la qual cosa significa que un gran nombre de nens viu en situacions de pobresa i desigualtat.

Un dels objectius de l’aliança entre la Fundació Barça i Unicef és millorar la vida de tots aquests nens i nenes, defensant els seus drets perquè puguin jugar i practicar esport. Per això han invertit en nous centres esportius, material i activitats per ells.

L’aliança formada per Unicef i el FC Barcelona promou l’esport com a eina d’integració a les zones rurals de Xina. (Unicef / Tingting)

Des de 2010, Barça i UNICEF han aconseguit ajudar a més de 230.000 nens a 392 escoles rurals a Xina, creant espais per donar suport als nens i nenes, als seus pares i professors.

L’esport com a eina d’aprenentatge

L’esport en situacions de risc i vulnerabilitat és més que practicar exercici físic: uneix les persones. És una meravellosa eina per buidar la ment, oblidar els problemes i mantenir una actitud positiva.

Les grans desigualtats també afecten a l’educació: moltes escoles no disposen ni de personal qualificat ni de material. Dos terços de la població no té accés a l’escola, una situació que afecta sobretot a les nenes.

Per això, el projecte també inclou la formació per a professors, que juguen un paper essencial ensenyant als alumnes com fer exercici de forma correcta i aprendre hàbits saludables. Aquests professors tenen una missió molt important: ensenyar als futurs adults del país, que podran canviar les coses i millorar el seu futur si reben una bona educació.

El projecte ha creat en diferents zones rurals un lloc únic i exclusiu pels nens: l’Espai Amic de la Infància. En aquest espai els nens tenen material per jugar, conèixer a altres nens i sentir-se protegits.

Perquè ells són el més important: a les seves mans, està el futur.

Informa’t de tot a Junior Report.

COMPARTIR
Article anteriorNens i nenes MOLT capaços
Article següentFutbol sense barreres

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here