Fer esport per treure millors notes

Quan fem esport amb els nostres companys de classe aprenem valors com la cooperació, la companyonia i el treball en equip (F. Rafa Nadal)

Per Cristina Sala

L’assignatura d’Educació Física ens ajuda a millorar les nostres habilitats socials i rendiment escolar

La majoria ens prenem l’hora d’Educació Física com una oportunitat per deixar els llibres de text una estona i divertir-nos amb els nostres companys de classe. Però, en realitat, podria ser una de les assignatures que més impacte té a la nostra vida.

Professors, pedagogs, metges i experts en esport no es cansen de repetir els beneficis de l’activitat física per a la salut. I és que el sedentarisme (la manca d’exercici físic) s’ha convertit en una epidèmia a Europa: es calcula que uns 210 milions d’europeus no realitzen pràcticament cap tipus d’activitat física.

Els experts assenyalen que l’escola és clau per canviar aquesta realitat. Amb l’objectiu de promoure una vida sana i activa entre els més petits, la Fundació Rafa Nadal  impulsa des de 2009 projectes d’educació i esport per a joves i nens.

Maria Francisca Perelló, Directora de Projectes de la Fundació, afirma que “els primers anys de vida resulten determinants per al desenvolupament d’habilitats físiques i la introducció d’hàbits de vida saludables”, a més de ser un moment clau en la formació del caràcter dels més joves.

I és que els beneficis de l’activitat física van molt més enllà de la salut. L’assignatura d’Educació Física no nomas ens obliga a practicar esport sinó que també ens ajuda millorar les nostres habilitats socials i fins i tot a treure millors notes!

Esport i valors

“Durant la pràctica esportiva, apareixen emocions, conflictes, situacions a favor i en contra… Totes elles ens porten a la necessitat d’aprendre a gestionar les nostres actituds i sentiments”, explica Eunate Gómez, Directora del Centre Fundació Rafa Nadal a Mallorca.

L’esport és una de les millors eines que tenim per desenvolupar les nostres habilitats psicològiques i socials. Segons Gómez, “quan juguem i competim contra els nostres companys, adquirim valors com l’esforç, la superació, la companyonia i el treball en equip”.

Gràcies a l’esport, evolucionem a nivell personal, millorem la nostra capacitat de relacionar-nos amb la resta, augmentem la confiança en nosaltres mateixos i aprenem a lidiar tant amb la victòria com amb la derrota.

Les lliçons d’Educació Física van més enllà del plànol físic: aprenem a gestionar emocions i estats d’ànim. (F. Rafa Nadal)

L’Educació Física millora el rendiment escolar?

A més dels beneficis físics i psicològics, molts investigadors afirmen que l’esport també millora el nostre rendiment escolar. És a dir, que Educació Física podria ajudar-nos a treure millors notes a la resta d’assignatures.

Segons un estudi de la Universitat Miguel Hernández d’Elx , les funcions cognitives – com ara l’atenció, la memòria o la capacitat de seleccionar informació rellevant– milloren després de practicar esport. Eduardo Cervelló, un dels investigadors que participaren a l’estudi, explica que normalment es subestimen els beneficis cognitius de l’esport.

“Potser la classe d’Educació Física hauria de realitzar-se abans de la de matemàtiques”, afirma Cervelló. Qui sap, pot ser hauríem de córrer una mica abans de cada examen!

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here