‘Feminismes!’ al CCCB per prendre’n consciència

Fotografia: Andrea Vargas Torrentó

Vull sortir d’aquí! (Ich möchte hier raus!, 1976) és el títol d’una de les fotografies que es poden veure de l’artista austríaca Birgit Jürgenssen a l’inici de l’exposició «L’Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena». A la imatge, una mestressa de casa burgesa vestida convencionalment, mirant cap a la càmera i amb la cara i les mans contra un vidre que hi ha entre ella i l’objectiu, com si fos una presonera.

View this post on Instagram

ich möchte hier raus.

A post shared by Kristyna M. (@kristynami) on

Els orígens del feminisme

Feminismes! proposa un diàleg entre el feminisme dels anys 70 i l’actual. A la segona planta del CCCB, on està situada l’exposició, hi han dedicat unes línies per parlar dels orígens del feminisme: “Encara que el terme feminisme data del segle XIX, molt abans ja hi va haver dones —i alguns homes— que defensaven que la diferència sexual no havia de comportar una desigualtat social i simbòlica com la que existia, i encara existeix, al món.”

View this post on Instagram

? Muntatge de #FeminismesCCCB ? Aquesta setmana inaugurem un nou projecte que ens fa molta il·lusió: dues exposicions que posen de manifest el diàleg, les continuïtats i les ruptures entre el #feminisme radical dels anys setanta i els feminismes actuals ??‍♀️ Tot acompanyat d’un extens programa d’activitats a partir del mes de setembre ✊? Us hi esperem! . ? Inauguració 18 de juliol, a les 19h. Entrada lliure, aforament limitat. ? Debat inaugural amb artistes i comissàries dia 18 de juliol, a les 19h. Accés lliure, aforament limitat. ℹ️ Exposicions obertes al públic a partir del 19 de juliol i fins l’1 de desembre, d’11h a 20h. ? 6€ / 4€ entrada reduïda. . @sammlungverbund

A post shared by CCCB (@cccb_barcelona) on

Més d’una artista, en la seva reivindicació del feminisme, va optar per mostrar una dona amb restriccions per a comunicar-se. A Isolamento (Aïllament, 1972) la seqüència fotogràfica de vuit parts de Renate Eisenegger es veu l’artista posant-se cotó per damunt de la boca, el nas, les orelles i els ulls i enganxant-lo amb una cinta adhesiva i, tot seguit, enganxant-se les mans, també amb cinta, al damunt de la cara.

Fotografia: Andrea Vargas Torrentó

Coreografies del gènere: obres actuals, hereves d’aquelles que els van obrir el camí

El punt d’inflexió de l’exposició és la cronologia dels feminismes a Catalunya: “El feminisme esdevé plural («feminismes») en reconèixer la intersecció de les opressions (pel gènere, la raça, la classe social, les discapacitats…).”

La comissària de Coreografies del gènere, Marta Segarra, ha explicat a Junior Report GO que aquesta exposició ajuda a entendre que es pot ballar amb el gènere i que hi ha diverses maneres de viure el gènere i les identitats:

VÍDEO MARTA SEGARRA

La comissària considera que és molt important que els joves visitin l’exposició per apropar-se a l’època que els seus mares i pares vivien. Fins l’1 de desembre es podrà visitar Feminismes! al CCCB.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here