Futbol, esport d’acollida

Amb l'obra ‘Tant se val d’on venim’, la Fundació Barça pretén sensibilitzar sobre la situació dels nouvinguts als països d'acollida. (Germán Parga / FCB)

La Fundació Barça impulsa diferents projectes per ajudar als refugiats i conscienciar sobre la seva situació

A tot el món hi ha més de 65 milions de persones desplaçades per culpa dels conflictes armats i una tercera part són menors, segons dades de l’Agència de Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR).

Són nens i nenes que es veuen obligats a fugir de la guerra i la violència deixant enrere la seva casa, els seus amics i, de vegades, fins i tot la seva família. Per això és important conèixer la seva història, difondre-la i actuar.

La Fundació Barça participa en diferents projectes per conscienciar sobre la situació dels nens i nenes refugiats. Al costat d’ACNUR, ha llançat la campanya #SignandPass, una iniciativa per sensibilitzar sobre la crisi dels refugiats.

Però a més, la Fundació també desenvolupa activitats amb nens, nenes i famílies que viuen als països d’acollida per trencar estereotips i promoure la integració dels nouvinguts. 

No importa d’on vinguem

La Fundació Barça ha elaborat en col·laboració amb la Creu Roja la història ‘Tant se val d’on venim’, un espectacle de titelles amb el qual s’intenta transmetre valors com la tolerància, el respecte i l’empatia.

En Zer és un nen nou que arriba a la classe de Ziga-Zaga, una pilota màgica que parla amb els nens i és la protagonista dels partits de futbol al pati. Malgrat no parlar el mateix idioma, acaben entenent-se perquè, a qui no li agrada córrer i divertir-se? I és que, en el fons, tots compartim les mateixes pors i il·lusions.

L’objectiu d’aquesta obra és que siguem capaços de posar-nos a la pell dels refugiats quan arriben a un nou país i imaginar tots els reptes i dificultats que han de superar per integrar-se.

Els més petits aprenen que els nouvinguts s’han vist obligats a deixar les seves llars per començar de zero en un lloc desconegut per ells: per això cal rebre’ls amb amor i comprensió perquè se sentin acollits.

A través d’aquests tallers, la Fundació Barça i la Creu Roja transmeten valors de convivència i integració, al mateix temps que prevenen actituds discriminatòries, racistes o xenòfobes.

Jugar a futbol per recuperar el somriure

A més de les campanyes de conscienciació, la Fundació Barça també treballa directament amb menors que han estat víctimes de la guerra i els conflictes. L’objectiu és fomentar l’esport com a eina de transformació social per aconseguir un món millor.

Per això ha creat el programa FutbolNet, una iniciativa que utilitza el futbol i l’activitat física per promoure valors com l’esforç, la humilitat i el treball en equip. 

Als camps de refugiats del Líban, Grècia i Itàlia, les activitats de FutbolNet serveixen per promoure les relacions personals i l’intercanvi d’experiències entre els nens i nenes refugiats i les comunitats d’portadada.

"Salvavidas de cuero"

La razón por la que estamos hoy nominados a Fundación del año en los Peace and Sport Awards es por ellas, gracias a nuestra colaboración con Stavros Niarchos Foundation hacemos este proyecto realidad. No te pierdas el documental “Salvavidas de cuero” en Barça TV mañana a las 21.00 (GMT+1)

Publicada por FUNDACIÓ FC BARCELONA en Jueves, 7 de diciembre de 2017

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorAixò és masclisme?
Article següentLes dones es fan escoltar

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here