Futbol sense barreres

Al terreny de joc no existeixen barreres, tots els nens i nenes són iguals: només volen gaudir! (FCB)

El programa FutbolNet promou la integració de nens i nenes amb discapacitat a través de l’esport

A tot el món hi ha més de 90 milions de nens i nenes amb alguna discapacitat. Són persones amb capacitats diferents o especials, amb les mateixes ganes de jugar que la resta.

La Convenció sobre els Drets del Nen (CDN) diu que els drets dels nens amb discapacitat requereixen encara més protecció, perquè puguin viure en igualtat de condicions que la resta de nens i nenes. Dret a rebre una educació, a sentir-se segurs i per descomptat… el dret a jugar!

L’esport és una eina d’integració i inclusió social. Sobre el terreny de joc, tots els nenes i nenes són iguals i no hi ha limitacions: l’única cosa que importa és passar-ho bé, gaudir i compartir.

Aquest és l’objectiu de la Fundació Barça i Unicef: que els nens i nenes amb discapacitats tinguin una vida igual que els altres nens gràcies a l’esport.

Un nou esport: el ‘FelipeBol’

Brasil és un dels països més grans del món: allí viuen gairebé 60 milions de nens i nenes. És un país molt ric, però també existeixen moltes desigualtats entre la població. La Fundació Barça i Unicef ajuden a 2 milions de nens i nenes brasilers amb discapacitats, les famílies dels quals tenen pocs recursos, perquè puguin anar a classe i practicar esport com els altres, perquè també és el seu dret.

A l’escola Pare Pablo Corretja de Rio de Janeiro, els alumnes s’han inventat un nou esport per jugar amb el Felipe, un nen que pateix paràlisi cerebral. El FelipeBol es juga de quatre grapes, perquè tots juguin en igualtat de condicions, i el més important no és marcar… sinó divertir-se!

Per jugar amb Felipe, que té paràlisi cerebral, els seus companys de classe han inventat una versió del futbol adaptada a la seva discapacitat. (Unicef)

Un altre de les iniciatives del Barça i Unicef és el projecte Portes obertes a la inclusió, que ofereix formació a professors per impartir educació física amb nens discapacitats. En col·laboració amb l’Institut Rodrigo Mendes, s’han format més de 250 professors i més de 20.000 nens i nenes de 12 ciutats brasileres es beneficiaran d’aquesta iniciativa.

‘Jogo bonito’ a Brasil 

El futbol és l’esport rei a Brasil. Allí va néixer el jogo bonito: una manera de jugar al futbol molt creativa, amb moviments rítmics i molta habilitat. A Brasil, el futbol és molt més que un esport: es juga als carrers i es viu com un espectacle. I també pot canviar la vida.

És el cas de Julia Ribeiro, una noia que viu a la favela Complexo da Maré. El tràfic de drogues i la violència són problemes comuns a les favelas de Rio de Janeiro. Per això és important oferir alternatives als nois i noies: perquè vegin que hi ha un futur més enllà de la violència.

Els projectes de la Fundació Barça i Unicef promouen participació i el diàleg entre els més petits, perquè aprenguin a compartir, siguin responsables i adquireixin confiança en si mateixos.

We recall the words of Julia Ribeiro: “Since I’ve been in Futbolnet it’s changed my life.” She’s a beneficiary of the #FutbolNet project in Favela da Maré, in Río de Janeiro, where the Fundació FCB has been working since 2012. Find out more about the project at http://bit.ly/fnfcbe #FundacioFCB⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ Recordamos las palabras de Julia Ribeiro “Desde que estoy en Futbolnet me ha cambiado la vida” beneficiaria del proyecto #FutbolNet en Favela da Maré, en Río de Janeiro, donde la fundación FCB trabaja desde 2012. Descubre más sobre el proyecto http://bit.ly/fnfcbe #FundacioFCB⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ Recordem les paraules de Julia Rierol "Des que sóc a FutbolNet m'ha canviat la vida" beneficiària del projecte #FutbolNet a Favela dóna Maré, a Rio de Janeiro, on la fundació FCB treballa des de 2012. Descobreix més sobre el projecte http: // bit.ly/fnfcbe #FundacioFCB

A post shared by FUNDACIÓ FCBARCELONA (@fundaciofcb) on

Jugar i fer esport són dues maneres divertides d’aprendre valors molt importants com l’amistat, la companyonia o el joc net. Quan juguem, respectem unes normes i treballem en equip per aconseguir un objectiu comú.

El jogo bonito és més que un estil: és una forma d’entendre l’esport en el qual tots i totes participen.

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here