Ganesh Chaturthi, la festa del déu de la Saviesa

Els seguidors de la religió hindú decoren figures del déu Ganesha per al festival. (Sajjad Hussain / AFP)

Aquest festival celebra durant deu dies a Ganesha, el déu hindú amb cap d’elefant

Entre finals d’agost i principis de setembre se celebra a l’Índia i altres països el festival Ganesh Chaturthi. Es tracta d’una celebració en honor a Ganesha, el Déu hindú de la Saviesa, una divinitat que es representa amb cap d’elefant.

Aquest festival se celebra el quart dia del mes de Bhadrapada. Com és un calendari lunar la data mai és la mateixa, encara que sempre cau entre finals d’agost i principis de setembre.

El Festival de Ganesh Chaturthi és el més important dels quals se celebren aquests dies en honor a Ganesha. Se celebra en tota l’Índia, però especialment en els estats de Maharashtra, Goa, Gujarat, Karnataka i Andhra Pradesh.

La festivitat ha traspassat fronteres i també se celebra a altres països i regions on viuen seguidors de la tradició hindú. Per exemple, a Illa Maurici té molt arrelament i es converteix en una de les celebracions anuals més espectaculars del país.

El déu Ganesha

Pels hindús es tracta d’una celebració molt especial ja que està dedicada al déu de la saviesa i la prosperitat, adorat com a déu de la felicitat i la bona fortuna.

Ganesha és un déu amb cos humà i cap d’elefant sorgit de la unió de Shiva i Parvathi. Va aparèixer al segle V i amb el temps es va convertir en un dels déus més estimats pels hindús: el seu culte s’estén per tota l’Índia.

La creença diu que durant el seu festival, que coincideix amb el seu aniversari, Ganesha ens dóna força per superar els obstacles en les nostres vides i ens fa més forts.

10 dies de celebració

El Festival de Ganesh Chaturthi se celebra al llarg de 10 dies que es converteixen en unes jornades molt especials. Se celebra tant a casa com en llocs públics.

Durant aquests dies se succeeixen les ofrenes, els banys purificadors, la visita als temples i també les cendres de colors, que doten als festivals hindús del seu particular colorit. La jornada més important del festival és la que se celebra el desè dia.

Alguna cosa que no falta mai en la celebració del festival Ganesh Chaturthi són uns dolços anomenats “modak”. I és que, segons sembla, el déu Ganesha era tot un foodie al que li encantaven els dolços, per això no falten a la celebració del seu aniversari.

Els modak són una espècie de saquets de farina d’arròs farcits de coco rallat i sucre de palma, de vegades també porten fruita seca o llavors de sèsam o rosella. Es cuinen al vapor o fregits, s’emboliquen en una fulla de banana o cúrcuma i se serveixen calents.

Escultures de fang plenes de color

Durant el festival es realitzen milers d’estatuetes de fang del déu Ganesha perquè la gent les col·loqui en altars per rendir culte a la divinitat.

Però les figures més espectaculars són les que es veuen a les processons públiques que se celebren durant el festival.

El dia de la processó, Ganesh va acompanyat dels seus seguidors en un ritual festiu i religiós que inclou danses i música amb tambors i cants.

La festa s’acaba quan l’estàtua del déu se submergeix en les aigües del riu o del mar. Així s’acomiada a Ganesh, que s’endú amb ell la mala sort fins al proper any.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here