La Gran Guerra, en la literatura i el cinema

Un monument per als soldats caiguts a High Littleton el 6 de novembre de 2018 al Regne Unit (Matt Cardy / Getty)

El conflicte bèl·lic ha servit de teló de fons per a desenes de llibres i pel·lícules

La Primera Guerra Mundial ha inspirat escriptors i directors de cinema al llarg dels anys. Pel·lícules i llibres han tractat el conflicte bèl·lic des de perspectives molt diverses.

Repassem tres propostes literàries i tres de cinematogràfiques amb motiu del centenari de l’Armistici de la Gran Guerra.

Literatura sobre el conflicte bèl·lic

 

Una proposta il·lustrada que ens permet apropar-nos al conflicte és ‘La Guerra de las Trincheras’ (C’était la guerre des tranchées), un àlbum de l’il·lustrador francès Jacques Tardi.

Filats i trinxeres apareixen sovint en les vinyetes d’aquesta obra en la qual no falten obusos, metralletes i fusells. Soldats en servei, a la rereguarda, ferits o ja morts són protagonistes d’aquestes pàgines per a les quals l’autor es va inspirar després d’una conversa amb el seu avi i es va documentar amb fotos reals del conflicte.

Una orquestra militar toca durant una cerimònia pels soldats caiguts durant la Batalla de les Fronteres a Morhangue (França), aquest mes de novembre. (Etienne Laurent / EFE)

La historiadora Margaret McMillan recull en el llibre 1914 el camí que va portar Europa de la pau a la guerra. L’autora analitza les aliances polítiques, la personalitat dels líders del moment, les relacions diplomàtiques entre països i les decisions que van fer esclatar el conflicte.

La caiguda dels gegants (Fall of Giants) és la primera part de la Trilogia del segle (The Century) escrita per Ken Follet, en la qual retrata els principals esdeveniments del segle xx.

En aquesta primera novel·la, l’autor gal·lès explica la història de cinc famílies que viuen en el context de la Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa. Les seves vides es veuran fortament condicionades pels episodis que se succeeixen en aquests primers anys del segle.

View this post on Instagram

Buenas! Ken Follett anda interesado en ver nuestras estanterías y sus libros en ellas, claro ?. Así que aquí está mi pequeño rinconcito dedicado al autor favorito de mi madre ?. Con su alter ego Playmobil, por supuesto. A mí todavía me faltan tres de entre estos libros por leer, pero entre los que he leído está uno de mis libros favoritos: Los pilares de la tierra ❤ Hace poco os hablaba de la Trilogía del siglo y desde entonces tengo muchas ganas de continuarla. Espero no demorarme mucho. #kenfollettshelfie #lospilaresdelatierra #thepillarsoftheearth #unmundosinfin #aworldwithoutend #lacaídadelosgigantes #elinviernodelmundo #elumbraldelaeternidad #unafortunapeligrosa #kenfollett #leer #read #libros #books #lectora #reader #instalibro #instalibros #instabook #instabooks #bookstagram #bookslover #booknerd #bookish #bookaddict #bookaholic #bibliophile #gusanitalectora #ratadebiblioteca #bookworm

A post shared by La lectora (@_lalectora_) on

La Gran Guerra en el setè art

 

En el cinema, el cèlebre director Stanley Kubrick aborda el conflicte en la pel·lícula Camins de glòria (Paths of Glory).

La cinta en blanc i negre arrenca amb la història del coronel Dax, interpretat per l’actor Kirk Douglas, i l’encàrrec de prendre amb els seus homes el pujol de les Formigues durant el període que es coneix com la Guerra de les trinxeres.

El film, que va ser prohibit durant anys, ha estat considerat una de les grans pel·lícules del gènere bèl·lic.

La Primera Guerra Mundial també és el teló de fons de Capità Conan (Capitaine Conan), una cinta dirigida pel cineasta francès Bertrand Tavernier basada en l’obra de Roger Vercel.

Els protagonistes d’aquesta cinta bèl·lica són un escamot especial de l’exèrcit francès situat a Romania, al Front Occidental de la guerra.

Amb el mateix context però molt més recent és la pel·lícula Caballo de batalla (War Horse) del cèlebre director Steven Spielberg i basada en la novel·la escrita per Michael Morpurgo.

En aquest cas, la pel·lícula explica com el conflicte bèl·lic altera la relació entre el jove Albert i el seu cavall Joe. Una història sobre el paper dels animals en la Primera Guerra Mundial i un reflex del que va significar la Gran Guerra per als equins.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here