Quan la guerra posa en perill l’educació

Aquest any milions de nens tornen al col·legi a diverses ciutats de Síria, un país que pateix una guerra civil des del 2011. (AP)

Més de 150 milions de nens i adolescents no tenen accés a una educació regular per culpa de la guerra

Per Miriam Barchilón

El començament d’aquest nou curs no és igual per a tothom. La pobresa, la desigualtat, el racisme i la guerra impedeixen que milions de nens i nenes puguin anar al col·legi i accedir a una educació.

En alguns països i regions en conflicte armat, els col·legis es veuen obligats a anul·lar les classes, tot sovint de forma indefinida, pel perill que caiguin bombes al mig del pati o que segrestin els nens per convertir-los en soldats o per utilitzar-los com a moneda de canvi.

Al voltant de 158 milions de nens i adolescents de 6 a 17 anys viuen a zones afectades per conflictes, segons un informe d’Unicef. La guerra els impedeix portar una vida normal, no poden anar a classe de forma regular i això afecta el seu futur.

Als països en conflicte, els col·legis i universitats s’han convertit en l’objectiu dels atacs. A Síria i al Iemen, països afectats per una guerra civil, han bombardejat les escoles o les han fet servir com a base de reclutament per als grups armats.

Al Sudan del Sud i a Nigèria, països en conflicte, els grups armats han segrestat nens i nenes mentre estudiaven: ells es converteixen en nens soldat obligats a combatre, mentre que elles són víctimes d’abusos i solen convertir-se en esclaves sexuals.

Segrestar l’educació

Un dels successos més tristos sobre com la guerra posa en perill l’educació va tenir lloc a Nigèria, l’abril del 2014. El grup terrorista Boko Haram va segrestar gairebé 300 noies adolescents de l’institut públic de la seva ciutat.

Algunes noies van morir a mans del grup armat, unes altres es van poder escapar i la resta han estat alliberades progressivament fins aquest any. Com en altres ocasions, les estudiants van ser utilitzades com a moneda de canvi en un conflicte.

Els nens i nenes que viuen a zones afectades per la guerra i la inseguretat no poden anar a col·legi amb normalitat. En el cas de les nenes, aquesta probabilitat es multiplica per dos. I en el cas que puguin arribar al col·legi, les classes s’interrompen i queden anul·lades tot sovint.

Aquestes circumstàncies solen malmetre el seu futur i les seves possibilitats de trobar una bona feina quan siguin grans.

El Iemen, tres anys de conflicte

Des del 2015, la República del Iemen és l’escenari d’una guerra civil que cada vegada és més violenta i ja ha provocat 50.000 víctimes mortals.

Com en la majoria de conflictes, els nens són els més afectats i els qui en pateixen més les conseqüències: prop de mig milió d’escolars han deixat d’anar a classe i ja hi ha dos milions de nens sense escolaritzar al país.

A més a més, hi ha més de 2.500 escoles afectades pels combats i quasi tres quartes parts del professorat de les escoles públiques fa més d’un any que no rep el seu salari, segons dades d’Unicef.

Tots aquests factors posen en perill el futur dels més petits. Almenys 2.419 nens han estat reclutats per als combats al Iemen, i el nombre de matrimonis infantils ha augmentat.

Fins que la guerra no s’acabi, els nens continuaran sense tenir un accés segur al col·legi, amb la por dels bombardejos mentre fan classe, amb l’obligació de fugir del conflicte i renunciant per força a la seva educació.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here