Història del futbol mundial

Edson Arantes do Nascimento, més conegut com ‘Pelé’, va liderar la selecció brasilera que va guanyar tres mundials al 1958, 1962 i 1970. (Arxiu)

La Copa del Món és el trofeu internacional més desitjat per tots els futbolistes

El Mundial de Futbol és la competició internacional de futbol masculí més important del món. Està organitzada per la FIFA (Federació Internacional de Futbol Associació), un organisme que agrupa a totes les federacions nacionals de futbol.

La primera Copa del Món es va disputar el 1930 i des de llavors s’ha celebrat cada quatre anys, amb l’excepció dels anys 1942 i 1946 a causa de la Segona Guerra Mundial. El Mundial de Rússia 2018 serà la 21ª edició del torneig.

Només 24 països han aconseguit estar entre els quatre millors del món en alguna de les edicions de la competició.

D’aquests equips, únicament 8 seleccions han aconseguit coronar-se com a campions mundials: Brasil (5 vegades), Alemanya (4), Itàlia (4), Argentina (2), Uruguai (2), França, Anglaterra i Espanya (totes amb un trofeu). Cada títol es converteix en una estrella sobre l’escut de la federació.

A més del Mundial de Futbol masculí, la FIFA també organitza una Copa Mundial Femenina de Futbol, que es va jugar per primer vegada al 1991. La propera edició es jugarà a França al 2019.

Uns començaments difícils

Després de gairebé 90 anys d’història, la competició ha deixat moments memorables.

El primer Mundial es va celebrar a Uruguai l’any 1930. La majoria de seleccions europees no van participar perquè volien que la competició es jugués al continent europeu. Al final, la selecció local va vèncer a Argentina a la final i Uruguai es va convertir en el primer país guanyador d’un Mundial.

Al 1934, el Mundial es va traslladar a Itàlia i les seleccions de països sud-americans no van jugar com a resposta al boicot dels europeus quatre anys enrere.

El dictador Benito Mussolini governava llavors Itàlia i volia guanyar costés el que costés per donar prestigi al país: Itàlia va ser campiona, encara que va jugar amb molts futbolistes argentins naturalitzats i les decisions arbitrals a la final van ser molt qüestionades.

Durant les dècades de 1930 i 1940, les guerres van marcar la competició. La Guerra Civil Espanyola, la guerra entre Xina i Japó i la Segona Guerra Mundial van obligar a molts països a retirar-se perquè no podien enviar a les seves seleccions.

Moments memorables del Mundial

Al 1950 va tenir lloc un dels episodis més recordats de la competició: el Maracanazo. El Mundial es disputava a Brasil i la selecció brasilera era la preferida, havent golejat a la resta de seleccions.

Contra tot pronòstic, Uruguai va vèncer a Brasil a la final al mític estadi de Maracaná de Rio de Janeiro, davant més de 170.000 espectadors. Els diaris brasilers de l’època ho van considerar una “tragèdia nacional”.

No obstant això, després d’aquell episodi negre de la història del futbol brasiler, va començar l’època daurada de la Canarinha. La selecció brasilera liderada per Edson Arantes do Nascimento, més conegut com ‘Pelé’, va guanyar els mundials de Suècia 1958, Xile 1962 i Mèxic 1970.

Gràcies als avanços tecnològics, la Copa del Món de 1970 va ser la primera que es va retransmetre en color. Això va fer que el torneig guanyés molta més audiència i es fes molt popular a tot el món: cada vegada més seleccions nacionals s’apuntaven a les fases classificatòries amb l’esperança de disputar la competició oficial.

‘La mà de Déu’ i el ‘Gol del segle’

El Mundial de 1986 és un altre dels més recordats pels aficionats. El protagonista d’aquesta edició va ser l’argentí Diego Armando Maradona, que va fer una actuació memorable.

Als quarts de final, Argentina s’enfrontava a Anglaterra. La rivalitat entre els jugadors tenia la seva rèplica fora del terreny de joc: el govern anglès i l’argentí estaven enfrontats per la Guerra de les Malvines.

Maradona va portar al seu equip a la victòria gràcies a un primer gol molt polèmic, conegut com La mà de Déu, i un altre tant conegut com El gol del segle. Argentina va aconseguir aquest any el seu segon Mundial… i segueix perseguint el tercer des de llavors.

A partir dels anys 90, la competició es va modernitzar encara més. França va ser el país amfitrió al 1998 i els aficionats francesos van tenir la sort de veure guanyar a la seva selecció a casa: Les Bleus, liderats per Zinedine Zidane, van aconseguir superar a Brasil.

El Mundial de 2002 va ser el primer a disputar-se al continent asiàtic. Corea del Sud i Japó van organitzar conjuntament el torneig, que va tornar a guanyar la Canarinha amb Ronaldo com a estrella.

A l’Estadi Internacional de Yokohama (Japó), Brasil es va convertir en Pentacampió una fita que Alemanya intentarà igualar a Rússia aquest any.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here