Un impuls per acabar amb la pobresa i defensar el medi ambient

El nombre de persones que viuen en pobresa extrema ha disminuït en els últims anys, però encara hi ha més de 800 milions de persones que viuen en una situació crítica. (UNPD)

Els Premis Blanquerna Impulsa premien les millors idees per donar a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides

Per Judith Vives

La Fundació Blanquera-URL organitza els Premis Blanquerna Impulsa per promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides a través d’activitats i accions realitzades per estudiants.

Els ODS són una sèrie d’objectius globals que volen donar resposta a les necessitats de la població mundial sense comprometre el futur del nostre planeta. Les Nacions Unides van fixar un total de 17 objectius centrats en temes com la salut, l’alimentació o el medi ambient.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible impliquen a governs, empreses i ciutadans per transformar el món. (ONU)

Els Premis Blanquerna Impulsa es centraran en cada edició en dos d’aquests objectius. Per a la convocatòria de 2018 s’han triat els objectius relacionats amb la Fi de la pobresa i amb l’Energia assequible i no contaminant.

Acabar amb la pobresa al món

Al món hi ha més de 800 milions de persones que viuen amb menys d’1 dòlar al dia. Aquestes persones no poden accedir a coses tan bàsiques com els aliments, l’aigua potable o el sanejament adequat.

I això que el nombre de persones que viuen en l’extrema pobresa va disminuir en més de la meitat entre 1990 i 2015 (de 1.900 milions a 836 milions). Però encara hi ha moltes persones que es troben en situació molt crítica, entre elles moltes dones i també infants.

En països com la Xina i l’Índia, el desenvolupament econòmic ha permès treure a moltes persones de la pobresa, però de forma desigual. En altres parts del món, com Àsia meridional i Àfrica subsahariana, la població que viu en extrema pobresa encara és una gran majoria.

La pobresa segueix sent un problema molt greu a tot el món. Per això, les Nacions Unides van designar la Fi de la Pobresa com l’objectiu número u, amb la intenció d’eradicar-la per a l’any 2030.

Promoure l’energia no contaminant

Un altre dels ODS definits per l’ONU té com a objectiu aconseguir que totes les persones puguin accedir a l’energia elèctrica.

Encara avui, una de cada set persones no té accés a l’electricitat. T’imagines el que suposaria viure sense llum ni energia per connectar aparells al corrent?

L’ONU té com a objectiu garantir l’accés universal a electricitat neta i assequible per a 2030, però per aconseguir-ho cal invertir en fonts d’energia renovables, com la solar, eòlica i termal.

És molt important buscar noves formes per generar energia sostenible. I és que l’ús de combustibles fòssils augmenta emissions de gasos d’efecte hivernacle que provoquen canvis molt preocupants en el clima. Això es tradueix en tragèdies mediambientals que tenen com a conseqüència epidèmies i fams.

La fi de la pobresa i l’accés a formes d’energia menys contaminants estan relacionats. Per això és tan important donar a conèixer els ODS i per aquesta raó els Premis Blanquerna Impulsa promouen les iniciatives d’estudiants que ho aconsegueixin.

Si t’has quedat amb ganes de participar, apunta els objectius per al proper any: Fam zero i Ciutats i comunitats sostenibles.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here