J. D. Salinger, l’escriptor amagat

L'escriptor J. D. Salinger es va passar mitja vida aïllat del món, sense publicar noves novel·les. (LVE)

Aquest 2019 se celebra el centenari del naixement de l’escriptor nord-americà, autor d’El vigilant en el camp de sègol

L’1 de gener del 2019 va fer 100 anys del naixement de Jerome David Salinger, més conegut com a J. D. Salinger, un dels autors més enigmàtics de la història de la literatura.

L’obra més coneguda de Salinger és El vigilant en el camp de sègol (1951), el relat d’un adolescent sobre la pèrdua de la innocència i el pas cap a la vida adulta.

Salinger va trigar 10 anys a escriure aquest llibre, considerat un referent de la literatura d’iniciació. En aquest gènere literari, els protagonistes s’enfronten a una sèrie d’obstacles físics, emocionals o espirituals i evolucionen cap a una nova etapa de la seva vida.

Altres obres que descriuen aquest viatge de la infància a la vida adulta són El lazarillo de Tormes (anònim del s. xvi), L’adolescent (1875) de Fiódor Dostoievski o Retrat de l’artista adolescent (1916) de James Joyce.

 

Fugint de la fama

Salinger tenia 32 anys quan va publicar El vigilant en el camp de sègol, la seva primera i única novel·la. La història protagonitzada per Holden Caulfield va tenir un èxit immens i l’autor es va convertir en una icona literària als Estats Units.

Aquest mateix any, Salinger va decidir anar-se’n de Nova York per anar a viure al camp, aïllat del soroll i el ritme de la ciutat. Aquest desterrament voluntari va fer créixer la seva figura d’autor solitari i una mica esquerp, cosa que el va convertir en tot un mite de la literatura.

“Se’m considera un home estrany i distant. Però l’únic que faig és tractar de protegir-me a mi mateix i la meva feina”, va declarar el 1974 en una de les poques entrevistes que va concedir.

View this post on Instagram

El 1 de enero de 1919 #TalDíaComoHoy nació el escritor estadounidense Jerome David Salinger, autor de “El guardián entre el centeno” (1951), una novela entorno a Holden Caulfield, el rebelde protagonista que se convirtió en prototipo del adolescente atormentado y contracultural. Desde su publicación se convirtió en bestseller y ya pertenece al selecto grupo de las mejores novelas de la historia de la literatura en lengua inglesa, dándole a su autor fama como escritor de culto. En pleno auge de su fama y talento, con 44 años, Salinger se apartó de un mundo que consideraba falso, pasando el resto de su vida recluido en una granja en el bosque en New Hampsire, ocultándose de los medio de comunicación y eludiendo la admiración de sus seguidores mientras cultivaba su huerto y escribía para sí mismo. Salinger fue un personaje misterioso, esquivo con los medios de comunicación, y del que apenas se conocen imágenes. Huyó de los focos y del ruido mediático. Sólo concedió una entrevista, en 1974 a The New York Times y por vía telefónica, para defender su vida privada. Otras de sus obras son su libro de relatos "Nueve cuentos" (1953), "Franny y Zooey" (1961), "Levantad, carpinteros, la viga maestra y Seymour: Una introducción" (ambas en 1963). En 2000 su hija, Margaret, publicó unas memorias tituladas "Dream Catcher" (El guardián de los sueños), que lo retrató como a un hombre consagrado a su obra y tiránico con sus familiares. J. D. Salinger falleció el 27 de enero de 2010 en New Hampshire, Estados Unidos. Su última obra publicada es una carta que Seymour Glass, su personaje recurrente, dirige a sus padres desde un campamento de verano. #JDSalinger #Salinger #Aniversarios #TalDíaComoHoy #UnDíaComoHoy #Citas #Nacimientos #TalDíaComoHoy #TalDiaComoHoy #AlgunDiaEnAlgunaParte #Quotes #FrasesCélebres #ElGuardiánEntreElCenteno

A post shared by Algún día en alguna parte (@algundia_alguna) on

Després del seu gran èxit literari va publicar tres recopilacions de contes: Nou contes (1953), Franny i Zooey (1961) i Pugeu la biga mestra, fusters i Seymour: una introducció (1963), relats publicats anteriorment a la revista The New Yorker.

A partir de 1965, no tornaria a publicar més: es va passar 45 anys evitant la premsa i les aparicions públiques. J. D. Salinger va morir als 91 anys el 27 de gener del 2010.

Des de la seva publicació, El vigilant en el camp de sègol ha venut més de 100 milions de còpies a tot el món i continua sent una de les novel·les més llegides.

Es podria dir que la gran contradicció d’aquest escriptor que no volia ser vist és que es va convertir en un mite de la literatura amb una única novel·la. Com va dir Holden Caulfield: “No expliqueu mai res a ningú. Si ho feu, començareu a trobar a faltar a tothom”.

 

Denúncia a la hipocresia de la societat

El vigilant en el camp de sègol narra les aventures de Holden Caulfield, un adolescent turmentat i inconformista que no troba el seu espai en la societat burgesa en què viu i que se sent incomprès per la família i els amics.

Mitjançant aquest personatge, Salinger fa una crítica a la hipocresia de la societat amb ironia i humor. Holden Caulfield ja havia protagonitzat un altre relat de Salinger: Slight Rebellion off Madison, publicat el 1941 a la revista The New Yorker.

El llibre també es va fer tristament famós perquè era el llibre que Mark Chapman portava al damunt quan va assassinar el cantant John Lennon el 8 de desembre de 1980.

Salinger va lluitar en la Segona Guerra Mundial (1939-1945) i va participar en el Desembarcament de Normandia, un dels episodis més cruels de la guerra (hi van morir gairebé 400.000 soldats), decisiu per a la victòria dels Aliats.

Aquella experiència el va marcar enormement tant en la seva vida personal com en els seus relats. Els estudiosos de la seva obra literària consideren que els horrors que va veure durant la guerra van provocar el seu aïllament posterior.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here