L’alimentació: una preocupació global

Factors com la falta de recursos tècnics, els conflictes o el canvi climàtic poden afectar al correcta alimentació de les persones. (FAO)

Encara que el món produeix aliments suficients per tots, hi ha més de 800 milions de persones que pateixen gana

L’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) celebra el 16 d’octubre el Dia Mundial de l’Alimentació, una data per conscienciar i promoure campanyes que ajudin a garantir una alimentació suficient i nutritiva per a totes les persones.

Segons l’últim estudi sobre seguretat alimentària de la FAO, es calcula que la subalimentació crònica va afectar 815 milions de persones a tot el món al 2016 (gairebé 40 milions més que el 2015). La situació ha empitjorat a zones de l’Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i Àsia Occidental.

“Subalimentació: quan una persona ha passat almenys un any sense menjar aliments que li aportin l’energia necessària, és a dir, la persona no menja aliments amb els nutrients necessaris per a un correcte desenvolupament

Què provoca la gana?

Disposar d’aliments és clau per lluitar contra el gana, però la seguretat alimentària no depèn només de la producció agrícola, la ramaderia o la pesca. Existeixen altres factors com les situacions de conflicte o el canvi climàtic que afecten directament a la desnutrició.

Els conflictes polítics o armats afecten directament a la població i impedeixen que les indústries i negocis d’aliments puguin funcionar amb normalitat. La immensa majoria de les persones que pateixen inseguretat alimentària i malnutrició viuen en països afectats per conflictes.

Com a conseqüència directa d’aquests conflictes, a tot el món hi ha més de 65 milions de persones desplaçades que s’han vist obligades a abandonar la seva llar. A banda de no disposar d’una casa o una feina, la majoria d’aquestes persones no poden permetre’s una alimentació correcta.

En l’actualitat, el canvi climàtic tampoc ajuda. L’escalfament global afecta directament a la regularitat de les precipitacions, o bé contribueix a formar fenòmens climatològics extrems com a sequeres perllongades o inundacions.

Problemes relacionats amb l’alimentació

La subalimentació pot provocar un retard en el creixement dels més petits, una condició que pot provocar problemes durant la resta de la seva vida. A més, la desnutrició infantil aguda segueix sent una amenaça per gairebé 52 milions de nens a tot el món.

L’estudi de la FAO destaca una tendència positiva: la desnutrició infantil segueix disminuint, encara que hi ha 155 milions de nens menors de 5 anys que la pateixen.

El mapa global del gana elaborat per l’Institut Internacional de Recerca en Polítiques Alimentàries (IFPRI) ens mostra que Àfrica segueix sent, des de fa dècada, el lloc on el gana afecta a més persones.

Existeixen altres maneres de malnutrició a més de la desnutrició. L’anèmia (falta de ferro) entre les dones o l’obesitat, tant entre la població adulta com entre els nens, són alguns dels problemes relacionats amb l’alimentació a nivel

Mapa de la gana 2017. En vermell i taronja, les zones més afectades per la desnutrició. (IFPRI)

l mundial.

De fet, l’excés de pes i l’obesitat són trastorns que han augmentat a totes les regions del món. El 2016, 41 milions de nens menors de cinc anys tenien sobrepès.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorLa fam al món
Article següentDiccionari de la malnutrició

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here