L’animació, una tradició amb molt de futur

Dibuix de la pel·lícula d'animació Chico i Rita’ (2010), del director de cinema Fernando Trueba i el dibuixant Javier Mariscal. (Arxiu)

L’animació en 2D torna a estar de moda al món del cinema, els videojocs i la televisió

Per Judith Vives

Els videojocs actuals són cada vegada més espectaculars gràcies a l’animació en 3D.

No obstant això, en els últims temps s’ha tornat a posar de moda un tipus de disseny molt més tradicional: l’animació en 2D. Només cal fixar-se en les pel·lícules en cartellera realitzades amb aquesta tècnica, per no parlar de sèries, anuncis i videoclips.

El dibuixant i realitzador Juan Carlos Concha, professor d’Animació i Concept de l’Escola Joso, explica que en l’actualitat “ha renascut un interès per l’animació en 2D”.

Pel·lícules com The Congress, L’il·lusionista o La Tortuga vermella han aconseguit un gran èxit entre la crítica i demostren que el públic adult també gaudeix de l’animació tradicional, valora aquest tipus d’animació i reconeix als seus autors.

Una professió en auge

Només en l’últim any, a Espanya s’han posat en marxa quatre projectes de pel·lícules d’animació i a Europa unes altres nou. Tal com apunta Concha: “Tots els animadors que conec estan ocupats, tant a Espanya com a l’estranger”.

I és que l’animació tradicional té molt de futur i sortides professionals, no solament a Espanya sinó també en països com els Estats Units, Alemanya, Bèlgica, França o Anglaterra.

L’animació en 2D consisteix a crear dibuixos animats en dues dimensions, és a dir, plans, dotant-los de vida, moviment i personalitat.

La base per a aquest tipus d’animació són els dibuixos fets a mà. Per això, una de les condicions bàsiques per aprendre aquesta tècnica és la de comptar amb una bona base com a dibuixant.

Formació per a dibuixants

Avui dia existeixen diferents programes i software que ajuden a dibuixar personatges i escenaris, però la veritat és que “cal tenir molta paciència perquè es dibuixa i dibuixa moltes vegades el mateix”, explica Concha.

No obstant això, aquest esforç acaba donant grans fruits. Els especialistes en animació 2D adquireixen unes habilitats úniques per desenvolupar el que es coneix com ‘acting’.

“L’acting permet donar-li ànima i caràcter als personatges, fer que actuïn en l’escena”, explica Estefanía Pizarro, alumna del curs d’Animació i Acting per 2D i 3D. Estefania ha realitzat les seves primeres proves d’animació per a alguns videoclip i està preparant el seu projecte de final de curs: un clip que presentarà a la propera edició del Saló del Manga.

Com ella, els dibuixants que es formen en el camp de l’animació 2D poden comptar amb moltes sortides professionals tant en 2D com en 3D, ja que les habilitats en animació i acting poden aplicar-se per igual en les dues modalitats.

L’animador que ha treballat en 2D “té una base més forta i moltes habilitats per crear formes, ritmes i detalls en 3D”, explica Juan Carlos Concha. “Et dóna un valor afegit que després et permet dur a terme projectes més ambiciosos”.

L’Escola Joso ha posat en marxa un Curs d’animació en 2D i Acting per formar-se en l’art de l’animació i aplicar els coneixements en el món del cinema, la televisió i els videojocs.

El curs compta amb professors amb molta experiència en aquest sector com el mateix Joan Carles Concha, que ha participat en films d’èxit com Mia et le Migou, El Il·lusionista o Chico i Rita; o Bruno Simoes, que ha participat en grans produccions com Harry Potter o Les cròniques de Narnia.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here