L’era dels robots

La presència dels robots en les nostres vides és cada vegada més gran. (Getty/iStockphoto)

Ja es troben presents en molts àmbits, però s’espera que en el futur arribin a canviar la nostra societat

Els robots estan cada vegada més presents entre nosaltres. De fet, es considera que canviaran les nostres vides: la manera en què treballem, el transport, la cura de les persones dependents…

Últimament hi ha hagut algunes notícies molt cridaneres sobre ells. Per exemple, als Jocs Olímpics d’Hivern de PyeongChang s’ha organitzat una cursa de robots esquiadors. Aquestes competicions són útils per desenvolupar la tecnologia.

Però hi ha hagut unes imatges que han cridat l’atenció de tot el món perquè demostren fins a quin punt està evolucionant la robòtica.

Es tracta d’un vídeo sobre el nou invent de l’empresa Boston Dynamics, una de les empreses de robòtica més avançades del món, que mostra robots que es mouen com si fossin animals, són capaços d’obrir portes i col·laborar entre ells:

Història dels robots

Un robot és un mecanisme capaç de moure’s i realitzar accions per ell mateix. El nom prové d’una obra de teatre txeca publicada el 1920, titulada Robots Universals Rossum, de l’autor Karel Capek. L’obra va tenir tant d’èxit que va popularitzar la paraula robot, que en txec significa ‘feina’.

La història de la robòtica és sorprenentment llarga. Es considera que el primer autòmat (una màquina que imita la figura i els moviments d’un ésser viu) el va construir el matemàtic grec Arquitas de Tàrent al segle IV a.C. Era un colom mecànic que funcionava amb vapor.

Però els robots moderns es van començar a desenvolupar a mitjans del segle XX. El primer robot controlat digitalment es va crear el 1954 i es va dir Unimate. Es va utilitzar en la indústria automobilística per aixecar peces de metall i apilar-les.

Robots a la nostra vida quotidiana

Encara que potser no siguem molt conscients d’això, l’ús dels robots ja s’ha estès en diferents àmbits. No fa molt, un robot que es mogués per voluntat pròpia hauria semblat més propi de la ciència ficció, però ara els robots-aspiradora netegen els terres de moltes cases sense que ningú se’n sorprengui.

També ens hem acostumat a veure drons sobrevolant els nostres caps. Durant dècades s’han utilitzat en la indústria militar, però avui s’utilitzen també per finalitats més pacífiques com obtenir vídeos i fotografies aèries.

En la indústria, els robots es van introduir fa ja molts anys. A les cadenes de muntatge de les fàbriques d’automòbils és habitual que els operaris treballin braç a braç amb impressionants braços-robot.

Com seran en un futur?

Molts experts coincideixen que en un futur conviurem estretament amb els robots a les nostres cases, a les fàbriques i als hospitals.

De fet, es creu que faran desaparèixer alguns oficis que avui dia realitzen les persones, com fines de magatzem o d’oficina, venedors telefònics, conductors i transportistes…

Ara, els investigadors estan centrats en desenvolupar robots capaços d’aprendre coses noves, col·laborar amb les persones i fins i tot interpretar els sentiments humans.

De moment la tecnologia no ha arribat tan lluny, encara que ja s’han aconseguit avanços sorprenents. Això sí, fins i tot els robots més sofisticats poden tenir un ensopec en el moment més inoportú:

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here