Coneixes les organitzacions de l’ONU?

La UNICEF és un programa de l'ONU que vetlla pels drets de la infància. (Unicef / Palombi)

Les Nacions Unides tenen diferents agències i programes per tractar temes com la salut, la infància, el medi ambient o l’economia

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) és un conjunt d’institucions molt gran i complex. Més enllà de l’ONU en si mateixa, hi ha diferents organitzacions que hi estan afiliades que treballen en temes específics com l’atenció a la infància, la salut o les dones.

Existeixen desenes d’organitzacions afiliades a l’ONU, però estan organitzades en tres grans grups: els programes, els fons i les agències especialitzades.

Cadascun dels grups compta amb un equip directiu, treballadors i el seu propi pressupost. Aquest pressupost prové de diferents fonts, ja siguin contribucions voluntàries o quotes obligatòries.

Les Nacions Unides tenen delegacions a tots els països, on treballen empleats de múltiples nacionalitats.

Programes i fons

Entre els programes i fons de l’ONU destaquen els que estan dedicats al medi ambient, la lluita contra la pobresa i l’ajuda a col·lectius vulnerables com els nens o refugiats.

Segurament un dels més coneguts és UNICEF, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, que proporciona ajuda a milions de nens i nenes en situació vulnerable arreu del món.

Un altre programa molt conegut és el d’ONU Dones, que promou la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones a través de projectes a diferents països.

Actualment també té molta importància el treball d’ACNUR: l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, que dona protecció a les persones que fugen dels conflictes armats i estan a camps de refugiats.

El Programa de Nacions Unides per als Assentaments Urbans (ONU Hàbitat) treballa per defensar el dret de qualsevol persona a un habitatge digne; el Programa Mundial d’Aliments (PMA) té com a objectiu erradicar la fam i la desnutrició, mentre que el Programa per al Medi Ambient (PNUMA) promou un consum sostenible dels recursos naturals per protegir el medi ambient.

Agències especialitzades de l’ONU

Les Agències especialitzades són organitzacions independents que tenen acords amb les Nacions Unides per col·laborar en diferents àmbits. Algunes ja existien abans de la Primera Guerra Mundial i d’altres s’han creat per donar resposta a les noves necessitats.

El Banc Mundial treballa per posar fi a la pobresa al món. Per aconseguir-ho, concedeix préstecs amb interessos baixos o sense interessos i subvencions per a projectes d’educació, salut, infraestructures i comunicació a països en desenvolupament.

Dins de l’àmbit econòmic hi ha també el Fons Monetari Internacional (FMI) que vetlla pel creixement econòmic i l’ocupació, i ofereix assistència financera temporal als països en crisi.

Entre les agències més populars hi ha l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’objectiu del qual és assegurar la salut i el benestar de totes les persones. L’OMS duu a terme campanyes de vacunació, respon davant de situacions d’emergència i treballa per erradicar malalties mortals com la pòlio o la malària.

En l’àmbit de la cultura i l’educació destaca la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. A més de promoure la cultura, també s’encarrega de donar a conèixer llocs que són patrimoni de la humanitat.

Altres agències de l’ONU són l’Organització Internacional del Treball (OIT), que defensa els drets laborals dels treballadors a tot el món, o l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que dirigeix els seus esforços internacionals en la lluita contra la fam.

Organitzacions relacionades

El complex entramat de l’ONU es completa amb altres organitzacions com l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), que promou un ús segur i pacífic de les tecnologies nuclears.

L’Organització Mundial del Comerç (OMC) és un fòrum perquè els governs negociïn acords comercials, i un lloc on els estats membres tracten de resoldre els problemes comercials que tenen entre ells.

Finalment, l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) tracta de garantir una gestió ordenada i humana de la migració, ajuda a trobar solucions pràctiques als problemes migratoris i a oferir assistència humanitària als migrants que ho necessiten.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here