
Els bàndols i les ideologies polítiques que van sorgir després de la Segona Guerra Mundial continuen dividint el món
El president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, s’ha autoproclamat president del país per fer fora Nicolás Maduro, actual president i líder del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV).
Per la seva banda, Nicolás Maduro acusa Guaidó d’estar al servei dels Estats Units i d’haver organitzat un cop d’estat per enderrocar-lo.
He ordenado el cierre de nuestras embajadas y consulados en los EE.UU., así como el regreso de todo nuestro personal diplomático y consular. Ratifico mi decisión de romper las relaciones diplomáticas y políticas con el gobierno estadounidense. pic.twitter.com/IF2uLtC7XO
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) January 25, 2019
L’enfrontament entre el govern veneçolà i el govern nord-americà ve de lluny. El govern socialista de Veneçuela no podria estar més allunyat del sistema capitalista dels Estats Units.
L’origen d’aquestes diferències es remunta a la Guerra Freda, un període de tensió política que va sorgir com a conseqüència de la Segona Guerra Mundial (1940-1945).
El món dividit en dos blocs
Després de la guerra, el món va quedar dividit en dos blocs que rivalitzaven per imposar el seu model social, polític i econòmic: capitalisme contra comunisme.
El capitalisme –liderat pels Estats Units– proposava un model on propietat privada i empreses tenien un paper molt important. A l’hora de crear riquesa, un govern capitalista promou les iniciatives privades abans que enfortir els serveis públics.
Contràriament, el comunisme dóna prioritat a les polítiques socials promogudes pel govern. En un país comunista, el govern és propietari dels recursos públics (producció de les fàbriques, serveis sanitaris, educació) per distribuir-los entre la societat.
L’antiga URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) va instaurar el sistema comunista als seus territoris, com Rússia, però també el va exportar a països com la Xina, Cuba o Veneçuela.
El mapa de la Guerra Fría, cuando el mundo estuvo dividido en dos bloques enfrentados política, económica y culturalmente #GeopolíticaVA pic.twitter.com/cQ3JhGVIP9
— Divulgación VENTURA (@VENTURAdivulga) November 23, 2017
Tant els Estats Units com l’URSS eren dos estats molt poderosos que volien imposar la seva visió del món. Així que els països es van veure obligats a triar un bàndol.
La Guerra Freda va acabar el 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín. Després de perdre la guerra, la capital d’Alemanya havia quedat dividida amb dos sistemes polítics molt diferents: la part occidental, amb un govern capitalista, i la part oriental, sota el control de l’URSS.
No obstant això, la divisió de la Guerra Freda es manté en l’actualitat entre governs amb ideologies molt diferents.
Per aquest motiu, els Estats Units mantenen el seu pols particular amb països comunistes com la Cuba dels Castro, el règim de Corea del Nord o el govern comunista xinès.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English