Llegir més per a escriure millor

La pràctica a classe és fonamental per a llegir i escriure millor. (Ana Remolina)

La lectura és clau per a millorar l’escriptura i evitar la influència de les xarxes socials a les redaccions dels alumnes

Per Anna Lladó

Les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria com ara Whatsapp han canviat la manera en què escrivim. I això es nota a les escoles. Sobretot, entre els estudiants de cicles superiors, explica Ana Remolina, coordinadora de Primària de Highlands School Barcelona.

Segons Montse Feliu, professora del mateix col·legi, les abreviacions de paraules són habituals. Per exemple, escriure pq en comptes de per què o dma quan volen dir demà. També hi ha alumnes que gairebé no utilitzen connectors i hi posen pocs accents, majúscules i signes de puntuació. En definitiva, escriuen amb un nou llenguatge, més col·loquial i informal.

Les emoticones també formen part del llenguatge. “Estan integrades al seu dia a dia”, afirma Remolina. I això ho han aprofitat a l’escola, per exemple, per a descriure les emocions a partir d’emoticones.

Avui dia, les emoticones formen part del nostre llenguatge. (E+)

La importància del llenguatge formal

“Els alumnes han d’aprendre a diferenciar entre l’estil informal -el de les xarxes socials i Whatsapp- i el formal”, explica Feliu.

El llenguatge formal és el que utilitzaran més en el futur, a la feina. És per aquest motiu que han d’aprendre a escriure bé i per aconseguir-ho “és molt important potenciar la lectura”, afegeix la professora.

Una eina digital que ajuda a millorar la lectura i l’escriptura és Read&Write de Texthelp. Es tracta d’una extensió de Google Chrome que inclou una opció de predicció de l’escriptura i permet escoltar en veu alta qualsevol text. Fins i tot té un diccionari tradicional i un altre de pictogrames per ajudar a enriquir el vocabulari.

A més, Ana Remolina afirma que és fonamental desenvolupar “un pla perquè els estudiants llegeixin més, adquireixin gust per la lectura i siguin lectors crítics”. També és important la persistència; practicar molt l’escriptura, per així escriure millor.

Llegir i escriure bé no només són activitats amb les quals podem gaudir, sinó que són clau per a poder desenvolupar-nos, en el futur, amb èxit a la vida i l’àmbit laboral.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here