L’Orgull, una festa per celebrar la diversitat i reclamar la igualtat

El Dia de l'Orgull compleix 50 anys. (Luis Tato)

El Dia de l’Orgull se celebra arreu del món per reivindicar la igualtat, però hi ha països on la festa no es pot fer perquè l’homosexualitat hi és delicte.

Al llarg de la història sempre hi ha hagut persones que s’han sentit atretes per persones del mateix sexe. També els qui, malgrat haver nascut amb cos de noia, se senten nois, i a l’inrevés.

Ningú tria la seva orientació sexual. És a dir, si ens sentim atrets per homes o dones. Tampoc s’escull la identitat de gènere, que fa referència a si ens sentim nois o noies independentment del cos amb què naixem.

No obstant això, les persones homosexuals —que se senten atretes per persones del mateix gènere— o les que la societat considera diferents han estat discriminades i perseguides.

Per aquest motiu, el divendres 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+. És una data per celebrar la diversitat i reivindicar els drets de les persones del col·lectiu.

 

Què significa LGBTIQ+?

Als anys 80 es va començar a fer servir la paraula LGBT. Està formada per la unió de la primera lletra de ‘lesbianes’ —noies que se senten atretes per noies—, ‘gais’ —nois a qui els agraden altres nois—, ‘bisexuals’ —persones que se senten atretes tant per nois com per noies—, ‘transgènere’ —els qui neixen amb cos de noi però se senten noies, i a l’inrevés— i ‘transsexuals’ —transgènere que s’ha medicat o operat per canviar de sexe—.

Més endavant es van afegir també les sigles ‘I’, d’‘intersexual’ —persones que han nascut amb genitals d’home i dona alhora— i ‘queer’ —per referir-se de manera general a les persones del col·lectiu—. Amb el símbol ‘+’ es busca englobar també aquells que no s’identifiquin amb les categories anteriors però que formen part de la comunitat.

Per representar la comunitat, l’activista i dissenyador Gilbert Baker va dissenyar la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí. Es va utilitzar per primer cop als Estats Units el 1978.

View this post on Instagram

¿Sabes el significado de su diseño? . Con motivo de celebrarse el mes del Orgullo Gay, en @pixelartcarupano queremos dar a conocer el significado sobre el diseño de esta icónica bandera que representa a toda una comunidad que lucha dia a dia por la igualdad. . La bandera del orgullo gay nació para reivindicar el movimiento homosexual en EE.UU., aunque más tarde se hizo extensible a toda la comunidad LGTB, que engloba las orientaciones sexuales mayoritarias (gays, lesbianas, bisexuales, transexuales) y también pretende incluir las menos conocidas (pansexuales, intersexuales…). La bandera fue ideada por el artista Gilbert Baker en 1978 a petición de la organización de la marcha del orgullo gay en California. El diseño de Baker se inspira, según dicen, en la canción "Over the Rainbow" de Judy Garland. . La versión original de la bandera tenía ocho franjas, pero poco después se suprimieron los colores rosa y celeste debido a la dificultad de producción. Cada tonalidad tiene un significado: rosa, sexo; rojo, vida; naranja, curación; amarillo, luz del sol; verde, naturaleza; azul, arte; celeste, armonía; y violeta, espíritu humano. . . ??️‍? #SomosPixelArt #Gay #Pride #BanderaGay #Diseño #gaypride #Carupano #Venezuela #DiseñoGrafico #design #graphicdesign #Chile #Colombia #Bogota #Barranquilla #España #Ecuador #Miami

A post shared by PIXEL ART – AGENCIA CREATIVA ® (@pixelartcarupano) on

50 anys de l’Orgull

El 28 de juny de 1969, la policia va entrar al bar gai Stonewall Inn de Nova York (Estats Units). En aquesta època, les autoritats perseguien els homosexuals i era habitual que la policia fes batudes als bars on es trobaven.

No obstant això, aquell dia els gais i les lesbianes van dir que ja n’hi havia prou i es van enfrontar a la policia. Durant les setmanes següents es van organitzar protestes per demanar la igualtat de drets per a la comunitat LGBTIQ+.

Els disturbis de Stonewall es consideren l’inici del moviment modern per la lluita dels drets del col·lectiu. Divendres farà 50 anys d’aquest fet històric.

 

Els drets de la comunitat LGTBIQ+ al món

Cada cop més països promouen lleis per protegir els homosexuals, transsexuals i persones queer. Per exemple, Botswana (Àfrica) va eliminar una llei que castigava les persones homosexuals amb set anys de presó a principis de juny del 2019.

Malgrat això, l’Associació Internacional de Gais, Lesbianes, Trans i Intersex (ILGA) va publicar un estudi el març del 2019 en què assenyalava que ser homosexual encara és delicte en uns 70 països dels 194 que hi ha al món.

A països com l’Iran, Birmània, el Sudan i l’Aràbia Saudita, entre d’altres, poden castigar les relacions sexuals entre persones del mateix sexe fins i tot amb la mort.

No obstant això, països com Espanya, el Canadà, Sud-àfrica o Austràlia, entre d’altres, permeten el matrimoni igualitari, que les parelles homosexuals puguin adoptar, i també el canvi de sexe.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here