Matemàtiques per a la vida real

Una de les catapultes que han construït els alumnes de l’IE Les Vinyes.

Mitjançant reptes, Sergi del Moral ensenya matemàtiques perquè els alumnes les apliquin al seu dia a dia

Per Anna Lladó

Com construir una catapulta des de zero i predir i controlar els llançaments. És una activitat que forma part de les classes de Sergi del Moral, professor de l’IE Les Vinyes, a Castellbisbal.

Els estudiantes han de disparar i encertar a la primera diferents objectius situats a una distància d’un màxim de deu metres.

Per aconseguir-ho, han de posar en pràctica coneixements de matemàtiques i tecnologia -disseny i construcció de la catapulta, calibrar-la o prendre mesures- però també d’altres com ara el treball en equip, saber col·laborar, repartir tasques o arribar a acords.

Del Moral també planteja als alumnes la següent pregunta sobre la qual han de reflexionar: ¿La tecnologia millora el món en què vivim? 

Amb activitats com aquesta, el professor de l’IE Les Vinyes aconsegueix captar l’atenció dels estudiants; “els hi encanta” i a més, demostren voluntat de “construir coses i que funcionin”.

Matemàtiques en tres actes

Una altra de les iniciatives de Sergi del Moral consisteix a resoldre un problema en tres actes, com succeeix en moltes obres de teatre, pel·lícules o novel·les.

Sorgeix un conflicte; els protagonistes o estudiants superen obstacles, busquen recursos i desenvolupen noves eines i habilitats; i finalment, es resol el problema.

Un exemple de les matemàtiques en tres actes, idea del professor nord-americà Dan Meyer, és el següent:

Tenim una piràmide de monedes. Primer acte: ¿Quantes n’hi ha? ¿Quants diners en sumen? Segon: ¿Quina informació necessitem per a respondre a la pregunta? Tercer: Solució.

Els alumnes també han de trobar una resposta a preguntes com aquestes: ¿Quants sobres de sucre hi ha en una ampolla de Coca-Cola de 33cl? o ¿Quants cotxes hi ha en aquest cercle?

Segons Sergi del Moral, “l’objectiu és fer servir les matemàtiques per a resoldre problemes com en la vida real”, mitjançant reptes que els estudiants han de superar.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here