El misteri de la Mona Lisa

Visitants davant de ‘La Gioconda’, exposada al Museu del Louvre (París). (Pixabay)

El famós retrat pintat per Leonardo da Vinci continua amagant enigmes als seus gairebé 500 anys de vida

La Gioconda’, també coneguda com la ‘Mona Lisa’, és una obra de Leonardo da Vinci i un dels quadres més famosos del món.

Actualment està exposada al Museu del Louvre a París i cada any la visiten milions de persones. La Gioconda no ha passat a la història de l’art només pel seu valor artístic, sinó també pel misteri que n’envolta la creació.

Pintada entre el 1503 i el 1519, l’última gran obra de Da Vinci va suposar una revolució per les tècniques pictòriques utilitzades. Després de diverses anàlisis del quadre, se sap que l’artista en va fer primer el dibuix i després hi va aplicar la pintura a l’oli.

Da Vinci va ser l’inventor de la tècnica de l’‘sfumato’ o esfumat, que consisteix a difuminar el contorn del dibuix i suavitzar els colors per crear un joc d’ombres que dóna a la figura un efecte tridimensional.

‘La Gioconda’ de Leonardo da Vinci (Arxiu)

Quins secrets amaga la jove del quadre?

La identitat de ‘La Gioconda’ continua sent un misteri avui dia. Tot apunta que la dona retratada és Lisa Gherardini, esposa del comerciant italià Francesco Bartolomeo de Giocondo, que era coneguda amb l’àlies de Mona Lisa.

Aquesta és la tesi més acceptada entre els crítics d’art. Així i tot, hi ha moltes altres teories sobre la veritable identitat de la Mona Lisa.

N’hi ha que apunten que la model podria ser la mare de Da Vinci, Caterina Buti del Vacca, o una amiga de Julià II de Mèdici, noble de l’època renaixentista. Uns altres creuen que la model segurament era un amant de l’artista (un jove disfressat de dona) o fins i tot un autoretrat de l’autor caracteritzat amb trets femenins.

Love trying to bring art to life in my studio this is “Mona Lisa Live 2019”Originally by LEONARDO DA VİNCİ (1452- 1519) and created to bring an essence of life to the master piece.© James Dean Wilson 2019#JDWartist JDW2019vid1

Geplaatst door James Dean Wilson – The Artist – JDW Art op Maandag 28 januari 2019

El somriure i la mirada de la model han estat uns altres dels enigmes més comentats. Si observem el quadre, veiem que la model està seriosa i que només a través del somriure canvia el seu estat d’ànim.

Aquesta il·lusió òptica que atrapa l’espectador es denomina “el somriure inassolible”.

 

Icona popular

Existeixen moltes imitacions, rèpliques i versions del quadre de Da Vinci. La més antiga i més ben conservada és l’anomenada “Bessona de la Mona Lisa”, que es va fer a la mateixa època i amb la mateixa tècnica que l’original.

Possiblement, aquesta rèplica va ser feta per un dels deixebles de Da Vinci i es pot visitar avui dia al Museu del Prado a Madrid.

En els seus gairebé 500 anys de vida, la Mona Lisa s’ha convertit en una icona popular que ha inspirat molts altres artistes. Entre ells, Salvador Dalí, Marcel Duchamp o Fernando Botero, que van caricaturitzar el retrat i el van adaptar al seu propi estil.

La fama del quadre en l’actualitat es deu, en part, a un intent de robatori el 1911. El delicte es va convertir gairebé en una qüestió d’estat i, després de ser recuperada, La Gioconda va esdevenir una atracció turística de nivell mundial.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here