Muralisme, un moviment a l’avantguarda artística

Un mural paisatgístic en una façana urbana. (Swen Schmitz)

Aquest corrent artístic s’ha estès arreu del món com a forma d’expressió i decoració de l’entorn

Sovint, quan anem pel carrer, veiem grans espais de paret que s’han fet servir com un llenç de pintura. És el que coneixem com a muralisme: una forma d’expressió artística que intentar llançar un missatge o bé embellir l’entorn.

Algunes persones relacionen aquesta activitat amb les pintures il·legals al carrer, com el grafitti. No obstant això, la majoria de murals els encarreguen els mateixos propietaris de locals o edificis.

Un mural sobre la vida agrària. (Swen Schmitz)

És el cas de Swen Schmitz, muralista que elabora gran part de les seves obres per a ajuntaments i escoles.

Els seus treballs representen paisatges i natura, amb l’objectiu de “donar vida a una paret grisa“. Per aquest motiu, quan va pel carrer, Schmitz sempre està a l’aguait per veure quins espais podrien necessitar un mural.

View this post on Instagram

Acabat el darrer mural a Barbens! (per ara!) Han estat unes setmanes fantàstiques, molta pintura, molt moviment, moltes persones noves i molts moments interessants! Ha estat un veritable plaer poder pintar 4 parets ben grans dins el poble…a punt per la 35a Fira de la Poma, aquest cap de setmana! Molt agraÏt al Josep, per venir-me a buscar i ajudar-me en tot i més! Gràcies! . . Finished the last mural in Barbens (Catalonia)! The last weeks have been really great, painting a lot, moving a lot, meeting new people and many interesting moments! It's been a real pleasure to be able to paint 4 big walls in the village! Many many thanks to Josep, who found me and helped me with everyting! . . #barbens #swenschmitz #mural #painting #pinturamural #pintura #catalunyastreetart #plaurgell #graffiti #streetart #streetart #streetphotography #handmade #brushwork #art #urbano

A post shared by Swen Schmitz (@swen_art) on

 

Un moviment cada vegada més popular

El moviment artístic del muralisme va començar a Mèxic a principis del segle XX. Des d’aleshores s’ha estès arreu del món i ha esdevingut un fenomen cada vegada més popular.

Per perfeccionar la tècnica i coneixements, Schmitz duu a terme un curs d’il·lustració a l’Escola Joso. Aquesta formació va adreçada sobretot a l’àmbit del paper, però suposa un valor afegit per als artistes que vulguin dedicar-se al muralisme.

El mateix Schmitz reconeix que ha millorat la seva formació com a muralista fent treballs amb pintures acríliques (resistents a l’aigua) i practicant la tècnica del dibuix. “Una cosa nodreix l’altra”, assegura.

 

Dibuix i color: tècniques imprescindibles

A l’Escola Joso també aporten coneixement en qüestions tan imprescindibles com volum, il·luminació, perspectiva i composició.

Com a la resta de moviments artístics, amb el muralisme es poden representar persones, paisatges o qualsevol altre element. Per això, és molt important perfeccionar el dibuix per adquirir coneixements quan abordem una feina.

L’altra peça clau del muralisme gira al voltant del color. Generalment, es tracta d’obres molt colorides que destaquen sobre la paret on s’han pintat, per cridar l’atenció i provocar emocions sobre els espectadors.

A l’Escola Joso s’imparteixen cursos sobre tècniques de color que permeten conèixer la psicologia d’aquest element i posar-lo en pràctica. Una eina imprescindible per perfeccionar les tècniques del muralisme.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here