Nelson Mandela, una vida de llegenda

Imatge de portada del llibre 'Mandela i el general', de John Carlin i Oriol Malet. (DeBolsillo)

La figura del líder sud-africà Nelson Mandela continua sent font d’inspiració 25 anys després del seu nomenament com a president

El 10 de maig del 1994 Nelson Mandela es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica. El seu nomenament va suposar una revolució en un país que durant dècades havia governat seguint les lleis de l’apartheid, un sistema de segregació racial que instaurava el racisme contra la població negra.

Madiba, com se l’anomenava afectuosament, va passar 27 anys a la presó per defensar els drets dels negres. Després del seu alliberament el 1990 va liderar el procés de reconciliació entre blancs i negres i per això va rebre el 1993 el Premi Nobel de la Pau.

Nelson Mandela va morir el 5 de desembre del 2013 però la seva figura continua sent un exemple a seguir per a les noves generacions a Sud-àfrica i al món.

A continuació, presentem una selecció de llibres i pel·lícules que repassen la vida del líder sud-africà i que ens ajuden a entendre la seva visió del món.

 

Mandela i el general (2018), John Carlin i Oriol Malet

Aquest còmic gira entorn de la relació entre Nelson Mandela i Constand Viljoen, un militar blanc d’ultradreta que va estar a punt de liderar un cop d’estat contra Mandela quan va guanyar les eleccions el 1994.

Madiba va convèncer Viljoen que abandonés la violència i negociés una sortida pacífica al conflicte racial a Sud-àfrica.

No és la primera obra del periodista John Carlin sobre Mandela. El 2008 va publicar el llibre ‘El factor humà’ que es va fer molt famós i va acabar sent adaptat al cinema amb el títol d’Invictus.

Cartes des de la presó de Nelson Mandela (2018), Nelson Mandela (traducció de Ricard Vela Pàmies i Carles Miró Jordana)

Una recopilació de les cartes que Nelson Mandela va enviar des de la presó als seus familiars i amics durant els 27 anys que va estar tancat.

La correspondència no només mostra el Mandela “activista polític i presoner, sinó també el Mandela pare, marit, oncle i amic” segons paraules de la seva neta Zamaswazi Dlamini Mandela, autora del pròleg.

Es van trigar 10 anys a recuperar els arxius carceraris de Mandela, escampats entre diverses col·leccions. La majoria es conserva al National Archives and Record Service de Sud-àfrica.

 Nelson Mandela por sí mismo (2014), Nelson Mandela (traducció de Ricard Vela)

Aquest llibre recull les citacions més destacades de Mandela, que es va convertir en un símbol a Sud-àfrica per la seva lluita pels drets dels negres.

Aquesta recopilació compta amb més de 2.000 citacions i es va dur a terme amb la col·laboració de la Nelson Mandela Foundation, que continua treballant per difondre la seva tasca a favor de la pau i la igualtat.

Nelson Mandela redibujado (2014), Brett Lotriet Best

Aquest documental narra la història de Nelson Mandela en perspectiva, començant per la seva etapa d’ancià retirat de la política fins a arribar als primers anys de la seva infància.

Hi ha entrevistes tant a familiars com a protagonistes de l’època de l’apartheid, així com a historiadors i experts. Fins i tot hi intervé el periodista John Carlin, autor de diversos llibres sobre Mandela.

Una aproximació al “geni de la política sud-africana”, tal com el defineix el canal de televisió Historia, que va ser el que va produir el documental.

 Mandela: Del mito al hombre (2014), Justin Chadwick

Aquesta pel·lícula adapta a la gran pantalla l’obra autobiogràfica que Nelson Mandela mateix va escriure el 1995.

Narra la història de la seva vida des que va sortir de la presó de Robben Island, on va estar-se 27 anys, fins a la seva etapa com a president de Sud-àfrica (1994-1999).

La pel·lícula dirigida per Justin Chadwick va estar nominada als premis BAFTA a la millor pel·lícula.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorLa resistència de Mandela
Article següentUn viatge singular

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here